fallback

Руският финансов министър: Правят се опити за изкуствен дефолт на Русия

Москва ще се разплаща с рубли по своите задължения, ако заради санкциите не успее да превежда чужда валута

14:20 | 14.03.22 г. 9

Замразяването на сметки на Руската федерация може да бъде определено и като желание на Запада Русия да изпадне в изкуствен дефолт и няма реални икономически основания, смята финансовият министър на страната Антон Силуанов. Според него обаче Русия може да покрива своите задължения и в рубли, пише ТАСС.

В емисията еврооблигации, издадена през 2018 година, е предвидена възможността за покриване на задълженията в рубли, коментира още Силуанов.

Преди ден той съобщи, че половината от валутните резерви на Русия са замразени.

Финансовият министър е категоричен, че коментарите, че Русия не може да поема своите задължения по външния дълг не отговарят на действителността. "Имаме необходимия размер средства за обслужването на нашите задължения", категоричен е той.

В началото на март руският президент Владимир Путин подписа указ, позволяващ на руския бизнес и институции разплащания по задължения в рубли по курса на Централната банка за деня. Правилата се отнасят до страните, които са в т.нар. "враждебен списък", сред които са и всички страни от ЕС.

В съобщение на финансовото министерство от днес (14 март) е описана и схемата, по която Русия ще се разплаща за заема по еврооблигациите. От него е видно, че ще са дават нареждания за изплащане на задълженията в чуждестранна валута, но ако банката не успее да изпълни това заради санкциите, нареждането ще бъде изтеглено и плащанията ще бъдат в рубли по курса на Руската централна банка.

На 16 март Русия трябва да плати транш по своите задължения в чужда валута.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:17 | 14.09.22 г.
fallback