IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Fitch очаква дефолт на 23 руски добивни компании

Сред засегнатите са газовият гигант „Газпром", петролната компания „Лукойл", както и минните компании „Русал", „Полюс" и „Евраз"

19:24 | 12.03.22 г. 22
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: EPA/SERGEI ILNITSKY</em></p>

Снимка: EPA/SERGEI ILNITSKY

Международната рейтингова агенция Fitch очаква 23 руски компании от добивния сектор да изпаднат в неплатежоспособност. Като цяло агенцията понижи кредитния рейтинг на 28 руски компании и смята, че за повечето е възможно „неизпълнение на задължения от какъвто и да е вид".

Сред засегнатите са газовият гигант „Газпром", петролната компания „Лукойл", както и минните компании „Русал", „Полюс" и „Евраз". Новият рейтинг „предимно CC“ означава, че е „вероятно" тези дружества да не изпълнят финансовите си задължения.

От агенцията считат, че президентският указ от 5 март 2022 г., на фона на ескалиращия режим на санкции, може да наложи непреодолими бариери пред способността на много корпорации да извършват навременни плащания по дълга в чуждестранна и местна валута към определени международни кредитори. Въпреки че практическото прилагане на този указ остава неясно, Fitch смята, че силно повишеният риск е най-добре отразен в рейтина "CC", който означава, че „неизпълнение на някакъв вид задължения изглежда вероятно“.

Декретът на Владимир Путин може потенциално да наложи реденоминация за международните кредитори на плащанията по дълга в чуждестранна валута в местна валута, което вероятно би се разглеждало като размяна на дълг в затруднено положение или като случай на дефолт. Освен това според указанията на централната банка на Русия новият закон разграничава кредиторите сред държавите, налагащи санкции на Русия, и в някои случаи плащанията по дълга трябва първоначално да бъдат преведени по определени сметки, които се управляват от руската централна банка.

В началото на март трите най-големи рейтингови агенции поставиха дългосрочния дълг на Русия в категорията на страните, които може да не са в състояние да изплатят дълговете си поради засилващите се санкции срещу страната. По-късно от Fitch понижиха кредитния рейтинг още повече, което означава, че според агенцията заплахата от държавен фалит е „неминуема".

Постоянното затягане на санкциите, включително ограниченията в търговията и вноса на енергия, увеличава вероятността от политически отговор от страна на Русия и допълнително отслабва нейната икономика, влошавайки оперативната среда за нейните корпорации, поясняват от Fitch.

Намаляване на финансовата гъвкавост: В резултат на това ние допълнително намалихме оценката си за финансовата гъвкавост на всички руски корпорации, с изключение на компаниите с местна ориентация, които нямат дълг или имат ограничен дълг в местна валута от местни банки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:26 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 6
крас
преди 2 години
Правя корекция на написаното......ПУТИН РАЗРЕШИ НАЦИОНАЛИЗАЦИЯ НА КОМПАНИИТЕ НАПУСНАЛИ РУСИЯ!!!Предполагам на подобен арест на активи ще бъдат подложени и фалиралите компании каквито са ГАЗПРОМ , РОСНЕФТ, ЛУКОЙЛ...... Какма ще е съдбата на ЛУКОЙЛ - БЪЛГАРИЯ която работи само с руски нефт тип Урал?!! ЩЕ СЕ ПРЕВЪРНЕ ЛИ В СКРАП ИЛИ ЩЕ НАПРАВИ НЯКАКВИ НЕЩАСТНИ ОПИТИ ДА ПРОМЕНИ РЕЖИМА НА РАБОТА?!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 8
крас
преди 2 години
ДА ПЛАЩАШ ДЪЛГ ПРИ БЛОКИРАНИ СМЕТКИ Е НАИСТИНА ГОЛЯМО ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВО ЗАСЯГАЩО НЕ САМО РУСКИТЕ КОМПАНИИ, НО И ИНВЕСТИТОРИТЕ..... Така наречените "РУСКИ" компании са толкова руски колкото аз съм ***!!!! Всички те са с международно АКЦИОНЕРНО участие!! ... В ГАЗПРОМ руската държава притежава под 49 % от капитала....Подобна е ситуацията и в "ЛУКОЙЛ" "РОСНЕФТ" ....... КАК ЩЕ СЕ ОТНЕСЕ РУСКАТА ДЪРЖАВА КЪМ АКТИВИТЕ НА ТЕЗИ КОМПАНИИ И НЯМА ЛИ ДА ГИ ЕКСПРОПРИИРА ?!! Русия е във ОБЯВЕНА война и е с развързани ръце да прави това което е в неин интерес..... ЩЕ НАПРАВИ ЛИ ЕКСПРОПРИАЦИЯ, ИЛИ ЩЕ ПОСТЪПИ КАТО ЕДНА ЗАПАЗИЛА ЛИБЕРАЛНИТЕ СИ ЦЕННОСТИ ДЪРЖАВА?!! Предстои ни да видим процес с неясни за сега последствия!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още