IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Fitch очаква дефолт на 23 руски добивни компании

Сред засегнатите са газовият гигант „Газпром", петролната компания „Лукойл", както и минните компании „Русал", „Полюс" и „Евраз"

19:24 | 12.03.22 г. 22
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: EPA/SERGEI ILNITSKY</em></p>

Снимка: EPA/SERGEI ILNITSKY

Международната рейтингова агенция Fitch очаква 23 руски компании от добивния сектор да изпаднат в неплатежоспособност. Като цяло агенцията понижи кредитния рейтинг на 28 руски компании и смята, че за повечето е възможно „неизпълнение на задължения от какъвто и да е вид".

Сред засегнатите са газовият гигант „Газпром", петролната компания „Лукойл", както и минните компании „Русал", „Полюс" и „Евраз". Новият рейтинг „предимно CC“ означава, че е „вероятно" тези дружества да не изпълнят финансовите си задължения.

От агенцията считат, че президентският указ от 5 март 2022 г., на фона на ескалиращия режим на санкции, може да наложи непреодолими бариери пред способността на много корпорации да извършват навременни плащания по дълга в чуждестранна и местна валута към определени международни кредитори. Въпреки че практическото прилагане на този указ остава неясно, Fitch смята, че силно повишеният риск е най-добре отразен в рейтина "CC", който означава, че „неизпълнение на някакъв вид задължения изглежда вероятно“.

Декретът на Владимир Путин може потенциално да наложи реденоминация за международните кредитори на плащанията по дълга в чуждестранна валута в местна валута, което вероятно би се разглеждало като размяна на дълг в затруднено положение или като случай на дефолт. Освен това според указанията на централната банка на Русия новият закон разграничава кредиторите сред държавите, налагащи санкции на Русия, и в някои случаи плащанията по дълга трябва първоначално да бъдат преведени по определени сметки, които се управляват от руската централна банка.

В началото на март трите най-големи рейтингови агенции поставиха дългосрочния дълг на Русия в категорията на страните, които може да не са в състояние да изплатят дълговете си поради засилващите се санкции срещу страната. По-късно от Fitch понижиха кредитния рейтинг още повече, което означава, че според агенцията заплахата от държавен фалит е „неминуема".

Постоянното затягане на санкциите, включително ограниченията в търговията и вноса на енергия, увеличава вероятността от политически отговор от страна на Русия и допълнително отслабва нейната икономика, влошавайки оперативната среда за нейните корпорации, поясняват от Fitch.

Намаляване на финансовата гъвкавост: В резултат на това ние допълнително намалихме оценката си за финансовата гъвкавост на всички руски корпорации, с изключение на компаниите с местна ориентация, които нямат дълг или имат ограничен дълг в местна валута от местни банки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:26 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 4 rate down comment 0
юрист
преди 2 години
''...На това му се казва: ДА ТИ УМРЕ ДЛЪЖНИКА И АКТИВИТЕ ТИ ДА ОСТАНАТ У НЕГО. .....'' Тцъ- и тук не си наясно- длъжникът- ФЛ ВИНАГИ си има наследници, а активите му формират част от наследствената маса;0 Спирам до тук, щото ми е досадно да обяснявам повече...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 3 rate down comment 1
юрист
преди 2 години
''...За плащането - не забравяй, че правителствата на кредиторите са СЪЗДАЛИ проблемът със затруднените или дори евентуално невъзможни разплащания, тоест отговорността е тяхна...'' Да, да, ама НЕ- пак не позна;0 Няма такава опция;0 Това няма никакво значение- длъжникът е ДЛЪЖЕН да е мислил по-рано какво поведение да има, което да му позволи да си плати задължението;0
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 1 rate down comment 4
крас
преди 2 години
На това му се казва: ДА ТИ УМРЕ ДЛЪЖНИКА И АКТИВИТЕ ТИ ДА ОСТАНАТ У НЕГО. ..... Какъв ли финансов колапс на ипотечните пазари ще има в сряда на празника ПУРИМ???? Руски ли ще е , или пък на европейските инвеститори вложили милиарди в НАЦИОНАЛИЗИРАНИТЕ ОТ ПУТИН активи на международни компании като Лукойл , Газпром , Роснефт ..... ПРЕДСТОИ ГОЛЯМО ШОУ!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 1 rate down comment 7
Императорът
преди 2 години
Браво, чудесно. България ли ще нахрани цял свят? А торове дали произвеждаме все още? Добре е, че поне без хляб няма да останем. За плащането - не забравяй, че правителствата на кредиторите са СЪЗДАЛИ проблемът със затруднените или дори евентуално невъзможни разплащания, тоест отговорността е тяхна. Тоест тук хипотезата ще бъде умишлено поставяне на длъжникът в невъзможност да си плати, въпреки че има и финансовите средства и готовността да го направи. Както дадох пример и по-долу: ако ти ми дължиш пари, а аз ти зазидам вратата на апартамента, за да не можеш да излезеш - кой ще бъде виновен, ако не ми платиш - аз или ти?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 2
юрист
преди 2 години
''.... а Русия е огромен износител на торове и най-големият на пшеница...'' Е, хайде стига с тази русия- БЪЛГАРИЯ СЪЩО ПРОИЗВЕЖДА ПШЕНИЦА И Е ИЗНОСИТЕЛ. Нашата държавна територия да не би да обхваща сибирските блата и тайгата, че да нямаме огромни блокове пшеница...Явно скоро не си посещавал и Добруджа...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 1
юрист
преди 2 години
''...В случая най-много да имаме форсмажор...'' Брейй, какви думички знаете;0 Да, да, ама не- форсмажора не е ''неплащане не поради неплатежоспособност, а поради невъзможност да се преведат парите.'', а е коренно различно правно основание;0 Освен това- при един кредит, падежа е този, който априори е ''поканил'' длъжника да плати до настъпването му. Длъжникът е задължен да си изпълнява задължението по договор, включително и да предвиди евентуален проблем с банката, чрез която прави уговорената вноска по кредита;0 Форсмажор, ама другия път- казва търговското право;0
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 7
Императорът
преди 2 години
Хахахахха, пълна смешка. Апропо - Газпром наскоро си плати вноските по задълженията. В случая най-много да имаме форсмажор - неплащане не поради неплатежоспособност, а поради невъзможност да се преведат парите. Кредиторите да вървят да си ги търсят на място - и ще си ги получат. Все едно да заключиш длъжникът в къщи, за да не може да излезе, а после да го обвиниш, че не ти плаща. Крас - нали Газпром бил държавна компания, пък сега твърдиш, че бил най-много 49% държавен? Всъщност процентът беше малко над 50%, а сега ще стане и повече. Държавата е заделила 1 ГБ, за да "подпомогне пазара", тоест ще ИЗКУПУВА акции. Същото направиха и 14-а година. И няма нужда Русия да национализира, а и очевидно не се готви да го прави, щом ще КУПУВА акции. Да не говорим, че има доста по-малки руски банки, които не са изключени от SWIFT.... ясно защо, за да може "гордият запад" да си плаща като поп за суровините на "клетите руснаци", без които се рухне за нула време. Да не говорим, че идва пролет - време за сеитба, да не говорим, че ще има и продоволствена криза... а Русия е огромен износител на торове и най-големият на пшеница. Ха да видим дали ще смеят да прекъснат всички финансови връзки с руснаците и да изпyкат после от глад.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 10 rate down comment 1
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Ще, ще...скоро ще е. Вече мирише на пocpaни кремълски гaщи. И на бойното поле и в икономиката и финансите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 12
дядя Вова
преди 2 години
Така е другарю. Ще почакаме още малко да видим чии зъбки ще оцелеят! Малко търпение..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 3
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Чувате ли звука на пълнещите се кремълски гaщи? Така ще е, другари, кой какво сам си направи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още