fallback

Русия: Имаме достатъчно купувачи на газ дори и със санкции от Запада

Няма да убеждаваме никого да купува, категоричен бе Сергей Лавров

16:53 | 10.03.22 г. 3
Автор - снимка
Създател

Русия разполага с достатъчно купувачи на своя газ и петрол дори и със санкциите на западните държави и техните съюзници. Това заяви руският министър на външните работи Сергей Лавров, цитиран от Bloomberg.

„Няма да убеждаваме никого да купува нашия петрол и газ“, каза Лавров по време на брифинг в Турция след среща с украинския си колега Дмитро Кулеба. „Ако искат да го заменят с нещо, да заповядат, ще имаме пазари за доставки, вече ги имаме“, допълни дипломатът.

Лавров направи изказването докато Европа – най-големият единичен пазар на руски енергийни продукти, анализира дали и какви ще са последиците за нейните собствени доставки от войната в Украйна. Континентът, който се нуждае от руски газ за 30% от потреблението си, се опитва да намали тази зависимост, търсейки нови източници и подобрявайки ефективността и използвайки повече възобновяема енергия.

По-рано тази седмица САЩ вече забраниха вноса на руски петрол и газ. Ограничения въведе и Великобритания, която обаче не посмя да стигне до пълна забрана. На Стария континент, където от месеци вече има проблеми с доставките, са по-въздържани от подобни мерки.

Зависимостта в проценти на европейските страни от руски газ. Графика: Bloomberg

Русия, която в момента доставя природен газ на Китай чрез газопровода „Силата на Сибир“, води преговори с Пекин за друга дългосрочна сделка за доставки през Монголия. В момента руската газова инфраструктура не е способна на промяна на посоката на потоците нито към изток, нито към запад. Но ако бъде постигнато споразумение, ще се построи интерконектор, намалявайки зависимостта на Русия от европейските покупки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:40 | 11.09.22 г.
fallback