IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Процесът в Хага: Като нямаше нищо, посегнаха към торбите с лъжи

В Международния съд Украйна иска да опровергае руския мит за предполагаемия геноцид в Донбас. Процесът в Хага започна със скандал

12:45 | 08.03.22 г. 25
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	&nbsp;Протестна акция срещу войната пред Двореца на мира в Хага. <em>Снимка: EPA/REMKO DE WAAL</em></p>

 Протестна акция срещу войната пред Двореца на мира в Хага. Снимка: EPA/REMKO DE WAAL

Сесията можеше да бъде определена като фарс още в самото начало. В понеделник сутринта председателят на Международния съд обяви, че редицата с места за представителите на Русия е празна и ще остане такава. Страната беше заявила, че няма да присъства на устното изслушване в историческия Дворец на мира в Хага.

В спешен съдебен иск Украйна обвинява съседката си, че погрешно оправдава войната с предполагаема заплаха от геноцид в Донбас. И със сигурност мнозина са се надявали, че Москва ще има достатъчно авторитет, за да се покаже тук - да спори, а не само да бомбардира. В края на краищата президентът Владимир Путин напоследък се мъчи да оправдае действията си, поне привидно - заради международното право.

Така в продължение на три часа Украйна бе оставена сама да представи своята гледна точка, която завърши с искането Международният съд, най-висшата съдебна инстанция на ООН, да призове Русия да предприеме „временни мерки" за незабавно прекратяване на войната, още преди произнасянето на присъдата. Отсъствието на опонентите е дълбоко обезпокоително, казва Антон Кориневич, представител на Украйна, цитиран от DPA. „Те не са тук, в съдебната зала, а на бойното поле, където водят агресивна война срещу моята страна". Според него това е „начинът, по който Русия решава споровете".

Посланието му към Москва: „Нека решим въпроса като цивилизовани държави. Свалете оръжията си!" В противен случай този съд има правомощието, а дори и задължението да действа, убеден е Кориневич.

Путин неведнъж е заявявал, че „специалната военна операция" има за цел да защити хората в сепаратистките райони на Донецк и Луганск; в крайна сметка през последните години украинските сили многократно са убивали хора там. Путин трябва да заяви, че случващото се е „геноцид", защото само тогава може да се оправдае някакъв вид хуманитарна намеса, подобна на действията на държавите от НАТО през 1999 г. в случая с Косово, което се откъсна от Сърбия.

Нито едно споменаване за заплашващ геноцид

„Геноцид"? Това е „гротеска лъжа", казва един от украинските представители, „обида" за Конвенцията на ООН за геноцида от 1948 г. Дори „бегъл поглед" показвал колко невярно е обвинението. Това ставало още по-ясно от докладите на независимите международни наблюдатели от 2014 г. Независимо дали става дума за агенцията на ООН за бежанците ВКБООН, ОССЕ или самите следователи на Международния съд - нито една от тези институции не е открила дори един признак за предстоящ геноцид в Източна Украйна. Броят на убитите цивилни граждани също рязко е намалял през последните години. Освен това, според него, през първите шест дни на настоящата война са регистрирани толкова потвърдени цивилни жертви, колкото през последните пет години на сражения в региона. „И Русия има наглостта да нарича това защита“, добави украинският представител.

Антон Кориневич, представител на Украйна, говори пред журналисти в Хага

Путин отчаяно се е опитвал да създаде „законен претекст" за нападението си до самото начало. Наред с други неща е бил повдигнат въпросът за смъртоносната атака срещу детска градина в Луганск в началото на февруари. Но детската градина се е намирала на територия под контрола на Киев; оказва се, че нападението е извършено от подкрепяни от Русия групи. „Просто нямаше нищо, затова прибягнаха до торбата с лъжи“. Според него Русия е тази, която в момента явно извършва военни престъпления и престъпления срещу човечеството в Украйна.

Изслушването на аргументите на Русия този вторник очевидно бе отменено. Международният съд обяви, че ще се произнесе по спешната молба на Украйна "във възможно най-кратък срок".

Ако съдът издаде исканите от Украйна „временни мерки", Русия едва ли ще се съобрази с тях. Въпреки че решенията на МС са задължителни за държавите членки на ООН, той не може да налага санкции. Най-многото, което МС може да направи, е да поиска помощ от Съвета за сигурност на ООН. А там Русия има право на вето.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още