IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Процесът в Хага: Като нямаше нищо, посегнаха към торбите с лъжи

В Международния съд Украйна иска да опровергае руския мит за предполагаемия геноцид в Донбас. Процесът в Хага започна със скандал

12:45 | 08.03.22 г. 25
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	&nbsp;Протестна акция срещу войната пред Двореца на мира в Хага. <em>Снимка: EPA/REMKO DE WAAL</em></p>

 Протестна акция срещу войната пред Двореца на мира в Хага. Снимка: EPA/REMKO DE WAAL

Сесията можеше да бъде определена като фарс още в самото начало. В понеделник сутринта председателят на Международния съд обяви, че редицата с места за представителите на Русия е празна и ще остане такава. Страната беше заявила, че няма да присъства на устното изслушване в историческия Дворец на мира в Хага.

В спешен съдебен иск Украйна обвинява съседката си, че погрешно оправдава войната с предполагаема заплаха от геноцид в Донбас. И със сигурност мнозина са се надявали, че Москва ще има достатъчно авторитет, за да се покаже тук - да спори, а не само да бомбардира. В края на краищата президентът Владимир Путин напоследък се мъчи да оправдае действията си, поне привидно - заради международното право.

Така в продължение на три часа Украйна бе оставена сама да представи своята гледна точка, която завърши с искането Международният съд, най-висшата съдебна инстанция на ООН, да призове Русия да предприеме „временни мерки" за незабавно прекратяване на войната, още преди произнасянето на присъдата. Отсъствието на опонентите е дълбоко обезпокоително, казва Антон Кориневич, представител на Украйна, цитиран от DPA. „Те не са тук, в съдебната зала, а на бойното поле, където водят агресивна война срещу моята страна". Според него това е „начинът, по който Русия решава споровете".

Посланието му към Москва: „Нека решим въпроса като цивилизовани държави. Свалете оръжията си!" В противен случай този съд има правомощието, а дори и задължението да действа, убеден е Кориневич.

Путин неведнъж е заявявал, че „специалната военна операция" има за цел да защити хората в сепаратистките райони на Донецк и Луганск; в крайна сметка през последните години украинските сили многократно са убивали хора там. Путин трябва да заяви, че случващото се е „геноцид", защото само тогава може да се оправдае някакъв вид хуманитарна намеса, подобна на действията на държавите от НАТО през 1999 г. в случая с Косово, което се откъсна от Сърбия.

Нито едно споменаване за заплашващ геноцид

„Геноцид"? Това е „гротеска лъжа", казва един от украинските представители, „обида" за Конвенцията на ООН за геноцида от 1948 г. Дори „бегъл поглед" показвал колко невярно е обвинението. Това ставало още по-ясно от докладите на независимите международни наблюдатели от 2014 г. Независимо дали става дума за агенцията на ООН за бежанците ВКБООН, ОССЕ или самите следователи на Международния съд - нито една от тези институции не е открила дори един признак за предстоящ геноцид в Източна Украйна. Броят на убитите цивилни граждани също рязко е намалял през последните години. Освен това, според него, през първите шест дни на настоящата война са регистрирани толкова потвърдени цивилни жертви, колкото през последните пет години на сражения в региона. „И Русия има наглостта да нарича това защита“, добави украинският представител.

Антон Кориневич, представител на Украйна, говори пред журналисти в Хага

Путин отчаяно се е опитвал да създаде „законен претекст" за нападението си до самото начало. Наред с други неща е бил повдигнат въпросът за смъртоносната атака срещу детска градина в Луганск в началото на февруари. Но детската градина се е намирала на територия под контрола на Киев; оказва се, че нападението е извършено от подкрепяни от Русия групи. „Просто нямаше нищо, затова прибягнаха до торбата с лъжи“. Според него Русия е тази, която в момента явно извършва военни престъпления и престъпления срещу човечеството в Украйна.

Изслушването на аргументите на Русия този вторник очевидно бе отменено. Международният съд обяви, че ще се произнесе по спешната молба на Украйна "във възможно най-кратък срок".

Ако съдът издаде исканите от Украйна „временни мерки", Русия едва ли ще се съобрази с тях. Въпреки че решенията на МС са задължителни за държавите членки на ООН, той не може да налага санкции. Най-многото, което МС може да направи, е да поиска помощ от Съвета за сигурност на ООН. А там Русия има право на вето.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:59 | 14.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

15
rate up comment 2 rate down comment 5
юрист
преди 2 години
Монтажи, монтажи, ама в един МС си има и специалисти по монтажите- проверява се всеки един видеоклип, представен от едната страна в такова дело, дали не е манипулиран;0 То в България имаме такива съдебни експертизи, а камо ли в МС в Хага... Това да не дреха, че да не си личи къде е зашита;0
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 9 rate down comment 4
Solar Power
преди 2 години
Е той михаелис вярва че ваксините чипират, та няма да повярва на това :) Ако изгледа още малко клипове от тубата ще каже,че Земята е плоска. В този форум има много ниско образовани хора и с липса на всякакви технически познания.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 8 rate down comment 4
Solar Power
преди 2 години
Няма време сега правят монтажите :) Скоро ще намерят и ядрени ракети дори насочени към Москва..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 10 rate down comment 6
sdk
преди 2 години
Трябва да си абсолютен *** или *** за да повярваш на руската пропаганда и това е от векове та май и така ще си остане. Путин пред целият свят лъга, че нямало да напада Украйна, та какви ли не видеа пускаха как се изтеглят от границата, та ученията били планирани, че са далеч от границата ... долни лъжци
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 6 rate down comment 8
michaelis23
преди 2 години
само дет руския мит не е мит, а верно ги требят в Донбас и укрите ще бъдат изгърбени и позорно наеbaни лекичко само главата да е къс, дебел да боли и да им стига поне толко знаят .... освен туй тоз измислен съд не го принзава никой, той е за мишоците, ни Сашово ни Руслямистан ош по малко чайноците и Папов не пиши тъпотии както винаги не си мръднал с десетилетия - т.е. тва не е "международен съд"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 5 rate down comment 3
юрист
преди 2 години
Нали според руската пропаганда на руското мо, в Украйна уж намерили някаква ''документация'' за украински биолаборатории за създаване на биологично оръжие- е, защо представител на русия не присъства на заседанието на МС в Хага, за да ги представи на съда и да каже- ето, това е причината русия да осъществи руска война в Украйна- за да спрем тези опити, а..Значи- руското мо може да публикува на сайта си ''новини'' как е заловило ОФИЦИАЛНА ДОКУМЕНТАЦИЯ от тази лаборатория, а не може да предаде същата ОФИЦИАЛНА ДОКУМЕНТАЦИЯ В съда и да защити своя казус белли;0 В окото ми да плува корабче;0 Всеки съд може да приеме един официален писмен документ за годно за съд доказателство, само, че на- руснаците НЕ предоставят в съда тези документи- а уж ги имали- хахахахха;0
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 5 rate down comment 1
alex8712
преди 2 години
Бъркаш Международният съд на ООН с Международния наказателен съд - и двата са в Хага. Този, за който става въпрос в статията, е признат от Русия и САЩ и е официален орган на ООН - те имат даже и съдии в него, Кирил Геворгиян и Джоан Донахю съответно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 7 rate down comment 5
крас
преди 2 години
БЕЗСМИСЛЕНО Е ДА СПОРЯ ЗА НЕЩА КОИТО СА ДОКУМЕНТИРАНИ. ЩЕ ТИ ПРЕДЛОЖА САМО ДА ИЗГЛЕДАШ КУЛТОВИЯ МОМЕНТ ОТ ЗАЩИТНАТА РЕЧ НА СЛОБОДАН МИЛОШЕВИЧ ПРЕД СЪЩИЯТ ТОЗИ ТРИБЕНАЛ : https://***.youtube.com/watch?v=MWx8Qstkue8
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 7
юрист
преди 2 години
''....Самият факт, че Русия не се явява пред съда на ООН, говори сам по себе си - всички сведения за геноцид, биологически лаборатории, атомни оръжия и всякакви подобни измислици на руската пропаганда са само за вътрешна употреба и не за пред света....'' Абсолютно правилно. Една държава ще разработва биологично оръжие или ядрени оръжия и няма да има НИТО ЕДНО ДОКАЗАТЕЛСТВО, ГОДНО ЗА СЪД, което да доказва тези й действия- това е невъзможно. Има ТОНОВЕ документация на хартия формат А4, които се изписват само за ЕДИН проект, а за посочените неща вероятно са няколко тона. Руските лъжи всеки вече ги разбра, а сега нека в МНС да има и разобличение на руските лъжи- за да се знае, че русия абсолютно безпричинно нападна една мирна държава, като целта й е унищожаване на тази държава, само защото на руския хитлер 2 не му се харесва нейното съществуване.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 8
Dr. Vatnikov
преди 2 години
14000 избити мирни руски жени и деца са само в празните глави на надутия с компресора с опорки кремълски тpoл! Толкова сте жалки лъжци, че вече сте смешни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още