fallback

ЕС въоръжава Украйна и забранява руски медии и полети

Предоставянето на военно оборудване за трета страна е безпрецедентна мярка, която блокът предприема за първи път

18:33 | 27.02.22 г. 13
Автор - снимка
Редактор

Европейският съюз (ЕС) ще предостави военно оборудване и хуманитарна помощ на Украйна, обявиха на брифинг председателят на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен и върховният представител на ЕС по въпросите на външната политика Жозеп Борел.

За първи път блокът ще финансира закупуването и доставката на оръжия и друго оборудване за държава, която е обект на нападение.

„Живеем в безпрецедентни времена“, коментира Борел във връзка с решението.

Засилват се и санкциите срещу Кремъл и режима на Александър Лукашенко в Беларус, посочи Урсула фон дер Лайен.

ЕС е взел решение да затвори въздушното си пространство за руски самолети, вкл. и частни самолети на руски олигарси. Въвеждат се и санкции срещу олигарси от кръга на президента на Русия Владимир Путин, както и се забранява излъчването на държавните медии „Русия днес“ и „Спутник“.

Фон дер Лайен допълни, че се разработват и инструменти за забрана на „токсичната дезинформация“ на руската пропагандна машина в Европа.

Срещу Беларус ще се въведат нови рестриктивни мерки за определящите за икономиката на страната сектори - ще спре беларуския износ на изделия от минерални горива, дървесина и дървен материал, цимент, желязо и стомана, допълни тя. Ще се санкционират и беларуски граждани, които помагат на руските военни действия.

Новият пакет от мерки се добавя към изключването на някои руски банки от системата за разплащания SWIFT, замразяването на авоари на Путин и руския външен министър Сергей Лавров и представители на руската финансова система, срещу централната банка на Русия и мерките срещу износа на стоки с двойна употреба и ключови технологии за Русия.

Урсула фон дер Лайен посочи, че европейските лидери поддържат близък контакт с украинските управляващи. Тя изрази възхищението си от смелостта на украинците да се противопоставят и да не се поддават на натиска на „агресора – Русия на Путин“.

Фон дер Лайен обеща и безрезервна подкрепа за източните държави от ЕС и пълна солидарност заради бежанската вълна.

Борел посочи, че наблюдаваме напълно разгърната война срещу суверенна Украйна и нейния народ, в която все по-голяма цел става цивилна инфраструктура.

„Войната на Путин не е само срещу Украйна. Трябва да разберем влиянието на ситуацията върху световната сигурност“, посочи той, като подчерта заповедта на руския президент да се постави в режим на готовност ядреното оръжие.

Утре ЕК ще разгледа и въпроса за ускореното свързване на украинската енергийна мрежа към европейската, съобщава Униан. "Европейската комисия ще заседава утре извънредно. На дневен ред: енергийна сигурност за Украйна и ЕС, синхронизиране на Украйна с европейската мрежа и санкции", коментирала е еврокомисарят по енергийните въпроси Кадри Симсон. 

Всичко за войната в Украйна четете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:22 | 14.09.22 г.
fallback