fallback

Започва евакуация на цивилни в Донецк и Луганск

Ръководителят на самопровъзгласилата се Донецка народна република обвини Киев, че се готви за нахлуване

18:03 | 18.02.22 г. 17
Автор - снимка
Създател

Ръководителят на самопровъзгласилата се Донецка народна република, която е във война с властите в Киев, Денис Пушилин обяви днес евакуация на цивилни към съседна Русия, обвинявайки Киев, че се готви за нахлуване след ескалацията на сблъсъците по линията на съприкосновение, предадоха AFP и БТА.

"Днес е организирано масово и централизирано транспортиране на част от населението към съседна Русия, на първо място жените, децата и възрастните хора трябва да бъдат евакуирани", каза Пушилин във видеообръщение, публикувано в акаунта му в Telegram.

"Украинският президент Володимир Зеленски много скоро ще даде заповед за настъпление и ще активира план за нахлуване в Донецка и Луганска народни републики", каза ръководителят на самопровъзгласилата се република.

Вой на сирени за тревога е отекнал днес в град Донецк след обявяването на евакуация на населението, съобщава Ройтерс по информация от очевидец.

Извозването с автобуси на жители на Донецката народна република ще започне днес в 20:00 ч. местно време, предаде агенция Интерфакс, цитирайки собствен източник.

Междувременно лидерът на самопровъзгласената Луганска народна република, втория сепаратистки район в Източна Украйна, Леонид Пасечник обяви също евакуация на населението.

Източници на Ройтерс съобщават за най-интензивната артилерийска бомбардировка в зоната на конфликта в Източна Украйна в петък от години, като правителството в Киев и сепаратистите се обвиняват взаимно. Обстрелът започна в четвъртък и се засили през втория ден.

САЩ и Великобритания обвиняват Москва, че иска да създаде претекст на територията, контролирана от сепаратистите, за нахлуване в Украйна.

Вашингтон твърди, че Русия – която казва, че е започнала да изтегля войски от границата с Украйна тази седмица – вместо това е направила обратното: увеличила е силите, заплашващи съседа й, до между 169 хил. и 190 хил. войници от 100 хил. в края на януари.

Милиони цивилни живеят в двата контролирани от бунтовниците региона в Източна Украйна. Повечето са рускоговорящи и много от тях вече са получили руско гражданство.

Междувременно руският президент Владимир Путин констатира днес влошаване на ситуацията в Източна Украйна, където Киев и проруските сепаратисти си отправят взаимни обвинения в разпалване на напрежението, предаде още AFP. "Наблюдаваме влошаване на ситуацията", каза Путин на пресконференция след разговори в Москва с беларуския си колега Александър Лукашенко, който е негов близък съюзник.

Руският президент отново обвини Украйна, че отказва да приложи мирния план, предвиден в Минските споразумения от 2015 г. "Всичко, което трябва да направи Киевq е да седне на масата на преговорите с представителите (на сепаратистите) от Донбас и да се разберат за политическите, военните и хуманитарните мерки за слагане на край на конфликта", допълни Путин.

Руският президент каза още, че Русия е готова да следва пътя на преговорите с НАТО по въпроса на исканията си в сферата на сигурността, но че алиансът и Вашингтон все още не са склонни да се съобразят с опасенията на Москва, предаде Ройтерс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:04 | 13.09.22 г.
fallback