fallback

Русия обяви ядрени учения, докато кризата около Украйна се засилва

Според Кремъл ученията са били планирани отдавна

13:01 | 18.02.22 г. 16
Автор - снимка
Редактор

Русия ще започне ядрени учения, за да тества балистичните и крилатите си ракети в събота, докато западните сили продължават с предупрежденията, че Кремъл обмисля предстоящо нападение срещу Украйна, съобщава Financial Times.

Руското министерство на отбраната обяви в петък, че военновъздушните сили, Южен военен окръг, стратегически ракетни сили и Северен и Черноморски флот ще вземат участие в ученията.

„Ученията на силите за стратегическо сдържане бяха планирани по-рано, за да тестват готовността на органите за военно командване, екипите, отговарящи за изстрелването, екипажите на военните кораби и стратегическите платформи за изстрелване да изпълняват заложените им задачи, както и надеждността на ядрените и неядрените стратегически оръжия“, съобщават от министерството, цитирани от агенция Интерфакс.

Макар че Русия казва, че ученията са били отдавна планирани, САЩ вярват, че руският президент Владимир Путин е решил да ги проведе през февруари като демонстрация на сила на фона на страховете за нахлуване в Украйна.

Русия има най-големите ядрени сили в света с малко под 4500 бойни глави в запаси си. Страната струпа 150 хил. войници на украинската граница, сочат данни на САЩ.

Ученията бяха обявени в момент, в който Москва заяви, че ще се ангажира в нови разговори със западните сили в опит да реши кризата с Украйна.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза, че ще има „определени контакти на работно дипломатическо ниво между външните министри“ следващата седмица.

„Нека да видим, в момента това е част от преговорния процес. Тази идея обаче трябва да продължи напред“, каза Песков пред репортери в петък.

Междувременно журналисти на Франс прес на терен съобщават за бомбардировки днес близо до Станица Луганска, селище в Източна Украйна под контрола на правителствените сили.

Същата местност бе засегната и вчера от бомбардировки, при които пострада и детска градина. Нанесени бяха само материални щети, припомня БТА.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:09 | 12.09.22 г.
fallback