fallback

Неразказаната история на украинската криза

Русия или получава влиянието, което иска, с мирни средства, или го получава със сила, казва Олех Волошин, един от съюзниците на Кремъл в Украйна

17:50 | 07.02.22 г. 14

Големите войни често започват от на пръв поглед малки събития. Убит херцог. Ядосан папа. Вярата на самотен крал, че съперниците му не играят честно. Когато историците изследват защо армиите в Европа са започнали да се събират през 2021 г., интересът им може да се насочи към тийнейджърка, кръщелница на изолирания суверен на Москва.

Името ѝ е Дария, млада украинка със срамежлива усмивка и големи кафяви очи. Когато тя се ражда през 2004 г., родителите ѝ помолили своя приятел Владимир Путин да я кръсти в православната традиция, която всички споделят. Бащата на момичето Виктор Медведчук е близък с Путин от десетилетия. Почиват заедно на Черно море, имат бизнес, обсебени са от връзките между техните страни и западните сили, които ги разделят, пише американското списание Time.

„Нашите отношения се развиват повече от 20 години“, казва Медведчук в рядко интервю от миналата пролет. „Не искам да кажа, че използвам тази връзка, но може да се каже, че е част от моя политически арсенал“, допълва той.

Путин би могъл да каже същото за Медведчук. Той е силен глас на руските интереси в Украйна. Политическата му партия е най-голямата опозиционна сила в парламента, с милиони поддръжници.

През последната година тази партия беше атакувана от всички посоки. Медведчук беше обвинен в държавна измяна през май и бе поставен под домашен арест в Киев. САЩ обвиниха него и съюзниците му в заговор за извършване на преврат с помощта на руската армия.

През своите 21 години на власт Путин вижда Украйна като братска нация, свързана с Русия чрез вярата и религията, семейството, политиката и хилядолетията обща история. В последните 7 години той използва всеки инструмент, с който разполага, включително принуда и откровена инвазия, за да запази тези връзки, тъй като украинският народ все повече се обръща към Запада, посочва медията.

С изключение на война, един от най-добрите начини, по които Путин трябва да повлияе на Украйна, е чрез Медведчук и неговата политическа партия. Така че не трябва да е изненадващо, че военното противопоставяне на Русия със Запада ескалира в крак с репресиите срещу неговия приятел.

Миналия февруари, дни след встъпването в длъжност на президента Джо Байдън, съюзниците на Америка в Киев решиха да станат строги срещу Медведчук. Украинското правителство започна с премахването на неговите телевизионни канали, като така лиши Русия от нейните пропагандни средства в страната. Посолството на САЩ в Киев аплодира този ход.

Около две седмици по-късно, на 19 февруари 2021 г., Украйна обяви, че е иззела активите на семейството на Медведчук. Сред най-важните, според него, е тръбопровод, който доставя руски петрол в Европа и който, по думите на властите, обогатява Медведчук и семейството му – включително кръщелницата на Путин Дария.

Първото предположение за отговора на Путин дойде по-малко от два дни по-късно, в 7 сутринта на 21 февруари. В малко забележимо изявление руското министерство на отбраната обяви разполагането на 3000 парашутисти на границата с Украйна за „мащабни учения“, в които планират обучения за „превземане на вражески структури“ и „задържане до пристигането на главните сили”. Тези войници бяха първите във военно натрупване, което оттогава нарасна до повече от 100 хил. души.

САЩ и техните съюзници изпратиха самолети с оръжие в Украйна и хиляди войници, за да подсигурят източния фланг на алианса на НАТО. Противопоставянето съживи напрежението и тласна Европа до ръба на голям военен конфликт.

В опит да разпознаят мотивите на Путин наблюдателите издигат стратегическото му желание да смири американците, да раздели европейците и да възстанови влиянието на Москва върху земите, които контролираше преди разпадането на СССР през 1991 г. Корените на кризата обаче се пренебрегват.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:43 | 13.09.22 г.
fallback