fallback

Румъния може да блокира китайските фирми от участие в търгове за инфраструктура

Правителството на страната е приело меморандум, според който обществени поръчки ще се възлагат само на компании, които спазват стандартите на ЕС

17:26 | 03.02.21 г.
Автор - снимка
Редактор

Румънското правителство е приело меморандум, с който ще блокира възлагането на обществени инфраструктурни договори на компании, идващи от страни, които нямат двустранно търговско споразумение с Европейския съюз (ЕС), съобщава онлайн изданието EurActiv.com.

Ако бъде приет като законодателен акт, меморандумът ще доведе до изключване на китайските фирми от обществените поръчки в страната за магистрални или железопътни проекти.

Мотивацията зад решението е да се изключат компании, които не отговарят на европейските стандарти, коментира заместник министър-председателят Дан Барна на пресконференция.

„Това е процедура, която съществува в други държави членки на ЕС, имаше консултация с Комисията“, коментира Барна. Той допълва, че „меморандумът само определя рамката за регулиране на тази ситуация“ и в него не се посочват конкретни държави.

„Искаме само да гарантираме, че няма да имаме оференти, които не могат да спазват стандартите на ЕС, така че да бъдем принудени да губим пари, да отменяме търгове и да виждаме повече закъснения, в период, когато Румъния отчаяно трябва да започне инфраструктурни работи“, казва Барна.

Идеята беше представена за първи път от министъра на транспорта Каталин Друла от либералната партия USR PLUS, свързана с центристката политическа група Renew Europe в Европейския парламент (ЕП).

Дачиан Чолош, сълидер на USR PLUS и лидер на групата Renew в ЕП, коментира, че меморандумът има за цел да ограничи участието на компании извън ЕС и не е насочен към никоя държава в частност. „Това не е решение срещу която и да е държава, а европейски подход“, подчертава той.

За да наложи тези правила, румънското правителство сега трябва да промени закона си за публични придобивания. Ако законодателството премине, китайските компании може да се окажат най-засегнати.

Фирми от Китай участват обществени поръчки за магистрали в Румъния и вече имат негативна история, довела до значителни закъснения.

През юли 2019 г. Европейската комисия издаде документ с насоки за участието на кандидати от трети държави на пазара на обществени поръчки в ЕС. Документът предполага, че само компании от трети държави, с които ЕС е подписал обвързващи международни или двустранни споразумения за свободна търговия, обхващащи обществените поръчки, трябва да имат достъп до търгове в ЕС.

„Други компании от трети държави нямат осигурен достъп до пазарите на обществени поръчки в ЕС и могат да бъдат изключени“,  казва Комисията в насоките си.

ЕС е част от Споразумението за държавни поръчки заедно с 19 други членове на Световната търговска организация (СТО), включително САЩ, Австралия, Канада и Япония. ЕС подписа споразумения за свободна търговия със страни по света, които взаимно си дават по-добър достъп до пазарите на обществени поръчки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:58 | 14.09.22 г.
fallback