fallback

Uniqa купува източноевропейския бизнес на Axa

Виенската застрахователна група поема бизнеса на французите в Полша, Чехия и Словакия за 1,1 млрд. евро

09:51 | 10.02.20 г.
Автор - снимка
Създател

Австрийската застрахователна група Uniqa Insurance Group AG разширява бизнеса си в Източна Европа с покупка за милиарди. Виенската застрахователна група поема бизнеса с корпорации и физически клиенти в Полша, Чехия и Словакия на френската Axa SA за 1,1 млрд. евро с почти пет милиона клиенти и 2 100 служители. Обемът на премията е 800 млн. евро. Uniqa потвърди най-голямата покупка в историята на групата през почивните дни. „Axa ни пасва отлично: компаниите се управляват по първокласен начин и имат силна пазарна позиция“, заявява изпълнителният директор Андреас Брандщетер. По този начин Uniqa засилва три пазара на растеж, на които единият вече е „много печеливш“, предава Bloomberg. В конкурса за наддаване, който започна миналата година, Uniqа е дала по-добри оферти от двамата си конкуренти, австрийската Vienna Insurance Group AG и италианската Assicurazioni Generali SpA.

P { margin-bottom: 0.0 За изпълнителния директор на Axa Томас Буберл продажбата на източноевропейския бизнес представлява „опростяване“ на собствения концерн. Изпълнителният директор на Uniqa Брандщетер от години търси възможности за придобивания в региона. Източна Европа отдавна е двигател на растежа на австрийската застрахователна група и заедно с Австрия е основен пазар.

Сделката, управлявана от HSBC, все още не е одобрена от органите по конкуренция. Очаква се решение до края на годината, според Axa. Според собствените си данни Uniqa придобива от Axa основно застраховане и животозастраховане, пенсионни фондове, инвестиционни посредници и обслужваща компания. „С фокуса си върху печелившия бизнес на дребно и балансираната продуктова комбинация те допълват съществуващия ни бизнес“, казва Брандщетер. Пазарът в Австрия едва ли предлага възможности за растеж на Uniqa. Групата твърди, че е втората по големина застрахователна компания в страната с пазарен дял от около 21 процента. Застрахователният пазар в Австрия ще нарасне само с 1,5 процента тази година. За разлика от него, на новите пазари се очакват по-сериозни темпове на растеж:  6,2% в Полша, 6,8% в Чехия и 2,7% в Словакия.

„Нашите анализи показват, че растежът ще продължи в дългосрочен план и ще бъде значително над този на Австрия. С тази придобивка ние инвестираме в устойчив и продължителен растеж “, казва Брандщетер. Придобиването на бизнеса на Axa ще даде на Uniqa допълнителни 3,2 млн. клиенти в Полша и общо 1,6 млн. клиенти в Чехия и Словакия. Uniqa си постави за цел да се развие от доставчик на застраховки до интегриран доставчик на услуги до 2023 г., особено в областта на частното здравно осигуряване в Австрия и Източна Европа. Застрахователната група е активна в Австрия, Лихтенщайн, Швейцария и в 15 източноевропейски страни и има над 10 млн. клиенти, включително почти 7 млн. клиенти в Източна Европа,  без да купува бизнеса на Axa.

На 20 февруари Uniqa ще представи годишния си финансов отчет и прогнозата си за текущата финансова година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:58 | 14.09.22 г.
fallback