fallback

Московската борса се устреми към рекорд

Индексите MOEX и RTS отчитат стремглави ръстове заради повишения кредитен рейтинг на страната

12:02 | 26.02.18 г.
Автор - снимка
Създател

Докато фондовите пазари в Европа и САЩ все още се възстановяват от сривовете в началото на февруари, на борсата в Москва тенденцията е различна – в сутрешните часове днес водещият индекс MOEX Russia Index се повиши с 1,7 на сто до рекордната стойност от 2376,96 пункта. За последния месец повишението му е от 3,06 на сто.

При по-малкия индекс - RTS, ръстът е от 2,05 на сто до 1301,01 пункта, а за последния месец повишението е от 3,57%, предава DPA. 

Причината за възхода в понеделник е подобреният кредитен рейтинг на страната. В края на седмицата международната агенция Standard & Poor's (S&P) повиши оценката си за Русия от "BBB-" на "BB+". По този начин облигациите на страната отново бяха подпечатани с „инвестиционен рейтинг“ едва четири седмици преди президентските избори. 

Прогнозата по рейтинга е изменена от "положителна" на "стабилна". 

"Демонстрираната привързаност към консервативна макроикономическа политика най-вероятно ще подкрепя силните външни и фискални баланси на Русия, а гъвкавият обменен курс ще позволи на икономиката да поеме шоковете, които биха могли да дойдат от по-строгите санкции или по-ниските цени на суровините. Сривът на редица частни банки не подкопа финансовата стабилност и виждаме ранни признаци на възстановяване на кредитирането", посочва агенцията.

Агенция Fitch от своя страна реши да потвърди кредитния рейтинг на Русия на инвестиционно ниво "ВВВ-" с положителна перспектива. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:58 | 12.09.22 г.
fallback