Отглеждането на птици и добитък за производство на месо в Русия през първите десет месеца на 2017 г. е нараснало с 4,8% в сравнение със същия период на миналата година и е достигнало 11,3 млн. т., съобщава „Известия“.
Най-голям е ръстът при пуешкото месо, като се очаква до края на годината да бъде отчетено увеличение от 23%, казват експерти. Руското земеделско министерство обяснява тенденцията с ръст на търсенето – потребителите все повече се стремят да се хранят здравословно.
В края на годината се очаква да бъде отчетено производство от 270 хил. т пуешко и продукти от него при 220 хил. т за миналата година, твърдят експерти.
За сравнение, очаква се производството на пилешко да нарасне със 7% до 4,9 млн. т, а на свинско и продукти от него - с 3% до 3,5 млн. т. Производството на телешко ще остане на нивото от миналата година, или 1,6 млн. т.
Докато килограм пуешко се продава в руските магазини средно за 190 рубли (5,30 лв.), пилешкото е по-евтино и струва средно по 120 рубли (3,30 лв.).