fallback

Чехия ще принуди икономическите мигранти да се интегрират в обществото

Прага планира да въведе задължителни интеграционни курсове за мигранти от държави извън ЕС

10:39 | 29.08.17 г. 1

Чехия възнамерява да принуди икономическите мигранти да се интегрират в обществото, съобщава руската информационна агенция ТАСС.

Министерството на вътрешните работи на страната планира законови промени, с които за всички граждани на държави извън Европейския съюз (ЕС), които имат разрешително за работа и пребиваване в страната, се предвиждат задължителни интеграционни курсове.

В момента също се провеждат интеграционни курсове за чужденци, но те са доброволни, отбелязва агенцията.

Мигрантите, които не се включат в такъв курс, ще подлежат на глоба в размер на 10 хил. чешки крони (385 евро).

Мминистерството на вътрешните работи на Чехия посочва, че иска имигрантите да са наясно със своите права и задължения в страната и че не представляват заплаха за сигурността и безопасността.

Властите в Чехия планират да въведат и нови квоти за чуждестранни работници от трети страни, които искат да заемат работни места, които не са интересни за местните граждани. Квотите няма да се прилагат за чужденци, които вече живеят в Чехия на основания, които не са свързани с икономическа дейност, и искат да променят вида разрешение за пребиваване с цел работа или бизнес.

През последните две години рязко са се увеличили украинците в Чехия, които търсят разрешително за работа. Пред 2015 г. работни визи са получили 1 200 украински граждани, а от началото на годината досега броят на украинците, подали документи за разрешение за работа в Чехия, е 10 пъти по-голям.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:30 | 08.09.22 г.
fallback