fallback

Руската икономика все повече се възстановява от рецесията

Основният двигател на растежа е потребителското търсене

17:50 | 11.08.17 г.

Икономиката на Русия се е разширила с най-бързия си темп от над три години, излизайки от най-дългата си рецесия през този век. Анализаторите казват, че най-вероятният двигател на растежа е добре познат – потребителското търсене, коментира Bloomberg.

Брутният вътрешен продукт се е увеличил с 2,5% миналото тримесечие на годишна база, сочат предварителни оценки на статистическата служба в петък. Това е над средната прогноза за ръст от 1,7% на икономисти, анкетирани от Bloomberg, а икономическото министерство очакваше растеж от 2,7% за периода.

„Потреблението вероятно ще остане основният източник на растеж през втората половина на годината“, коментира Юри Крен, икономист в 4CAST-RGE, преди представянето на данните. Статистическата служба не представя детайли за двигателите на растежа в предварителните си оценки.

Макар че икономиката се разширява, Русия може би вече достига лимита на това, което централната банка смята, че може да постигне, без да се предприемат структурни реформи. Доверието на домакинствата все повече се увеличава и те разхлабват портфейлите си, докато инфлацията се движи към рекордно ниска нива, а реалното заплащане се увеличава от вече почти година.

„Натискът върху потреблението би трябвало да продължи да отслабва“, казва Уилям Джаксън, анализатор в Capital Economics в Лондон.

Обратът е още по-забележителен, тъй като потребителите – основният източник на растеж от над десетилетие – понесоха бремето на рецесията и най-лошата валутна криза в Русия от 1998 г., като милиони изпаднаха в бедност. Реалните разполагаеми доходи не са намалели през юни за пръв път от пет месеца, а безработицата доближава рекордно дъно, достигнато през 2014 г. Рублата поскъпва с около 2,2% спрямо долара през 2017 г., продължавайки представянето от 2016 г. - най-добрата ѝ година в историята.

„От гледна точка на двигатели, това е местното търсене – комбинация от потребление, фиксирани инвестиции и материални запаси“, казва Лиза Ермоленко, икономист в Barclays Capital в Лондон. 

Подобряването на финансите на домакинствата най-накрая се отразява и на разходите. Ежедневните разходи растат за трети пореден месец, отчитат от консултантската компания Romir. Продажбите на нови автомобили са се увеличили за пети месец, повишавайки се с 19% през юли на годишна база – темп на растеж, невиждан от 2012 г., сочи Association of European Businesses.

“Изглежда потребителят от средната класа най-накрая се е събудил, окуражен от по-ярките перспективи пред икономиката“, казва Йорг Шрайбер от автомобилния отдел на асоциацията. „Последната тенденция в продажбите е страхотна новина и захранва оптимизма, че 2017 г. наистина ще се превърне в годината с обрат за индустрията“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:45 | 12.09.22 г.
fallback