fallback

70% от руснаците оценяват икономическата ситуация в страната като положителна

Същевременно оценката на руснаците за собственото им материално състояние не се променя особено

17:28 | 21.12.16 г. 10

70% от руснаците оценяват икономическата ситуация в страната като средна, добра или много добра. Освен това делът на хората, които смятат, че Русия върви в правилната посока, достигна най-високото си ниво за годината. Това сочи проучване на Всеруския център за изследване на общественото мнение (ВЦИОМ), цитиран от бизнес портала РБК.

14% от респондентите казват, че икономическата ситуация в Русия е „като цяло добра“ и „много добра“, а за 56% тя е средна.

Делът на тези, които смятат, че икономиката се представя „лошо“ или „много лошо“ се понижава до 28%.

Така индексът на ВЦИОМ за оценката на икономическото положение в страната се повишава до 42 пункта, което е най-високата стойност от над една година. За сравнение през януари тази стойност беше едва 17 пункта.

Същевременно оценката на руснаците за собственото им материално състояние не се променя особено. Делът на хората, които определят положението на своето семейство като „плачевно“ се понижава с 1 процентен пункт през последния месец, а от началото на годината – расте с 2 процентни пункта.

16% от руснаците казват, че тяхното собствено финансово положение е добро. Така индексът на оценката на материалното положение става 55 пункта, което е по-малко в сравнение с началото на годината, когато стойността беше 59 пункта.

Индексът на политическата ситуация в Русия втори пореден месец се задържа на максималното ниво за годината. Положително я оценяват 78% от руснаците, а отрицателно – само 18 на сто. 40% от запитаните са напълно съгласни, че „нещата в страната отиват в правилната посока“ и това е най-големият дял за годината.

„Като цяло годината за руското общество завършва положително“, коментира Степан Лвов, директор на звеното за наблюдение на електоралните нагласи в ВЦИОМ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:06 | 13.09.22 г.
fallback