fallback

ЕС и Холандия са постигнали компромис за споразумението с Украйна

Киев няма да получи статут на кандидат член, украинците няма да могат да работят свободно в ЕС

21:31 | 15.12.16 г. 3
Автор - снимка
Редактор

Лидерите от Европейския съюз (ЕС) са постигнали компромис с Холандия, който ще позволи на Хага да ратифицира споразумението за асоцииране с Украйна, съобщи премиерът на Малта Джоузеф Мускат, цитиран от БТА.

Споразумението за асоцииране на Украйна към ЕС беше отхвърлено на референдум в Холандия в началото на тази година. Сега обаче премиерът Марк Рюте ще може го внесе в парламента за одобрение, което ще обезсили резултата от референдума, посочва Ройтерс. 

Във финалното решение на Съвета на ЕС, разпространено от пресслужбата на Съвета, се посочва, че споразумението с Украйна не предоставя на страната статут на кандидат член на блока нито представлява ангажимент за предоставяне на такъв статут в бъдеще.

Споразумението потвърждава сътрудничеството с Украйна в областта на сигурността, по-специално по отношение на предотвратяване на конфликти, управление на кризи и неразпространението на оръжия за масово унищожение. В него обаче не се съдържа задължение за Съюза да предоставя гаранции за колективната сигурност или друга военна помощ за Украйна.

Споразумението не дава и право на гражданите на страната да пребивават и работят свободно в рамките на ЕС. Държавите членки ще могат сами да определят капацитет за прием на украински граждани, които търсят работа.

Споразумението заявява отново ангажимента на Съюза за подкрепа на процеса на реформи в Украйна, но без да изисква допълнителан финансова подкрепа, вижда се още от решението. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:35 | 13.09.22 г.
fallback