fallback

Путин: Търсим приятели, а не врагове

В годишното си изказване към нацията Путин използва необичайно мек тон

14:54 | 01.12.16 г. 6

Руският президент Владимир Путин използва необичайно мек тон в годишното си обръщение към нацията в четвъртък, заявявайки, че Москва иска да се разбира с новата администрация на САЩ и търси приятели, а не врагове, съобщава Ройтерс.

Путин преди използваше изказванията си, за да отправя остри нападки срещу Запада и най-вече САЩ. Този път обаче той се въздържа от критики и фокусира по-голямата част от речта си върху местните социални и икономически прогнози.

„Не искаме конфронтация с никого. Не се нуждаем от това. Не търсим и никога не сме търсили врагове. Нуждаем се от приятели“, каза Путин пред политическия елит на Русия в една от най-величествените зали в Кремъл.

„Готови сме да си сътрудничим с новата администрация на САЩ. Имаме споделена отговорност да гарантираме международната сигурност“, допълни той.

Всяко сътрудничество между САЩ и Русия трябва да бъде от взаимна полза и да е балансирано, каза той.

Путин и преди е изразявал надежди, че новоизбраният президент на САЩ Доналд Тръмп може да помогне да се възстановят влошените отношения между САЩ и Русия. Според анализаторите е малко вероятно той да иска засилване на антизападната си реторика преди встъпването в длъжност на Тръмп през януари.

Руският лидер каза, че се надява да намери общ език с Вашингтон, най-вече в борбата с глобалния тероризъм.

С това руският президент намекна за ситуацията в Сирия, където Москва подкрепя президента Башар Асад, докато сегашната американска администрация подкрепя бунтовническите групи.

Москва се надява Тръмп да даде на Русия по-голяма свобода там и да постигнат военно сътрудничество в борбата с терористичната групировка ИДИЛ.

Тонът на Путин може би по-мек от обикновено, но той все пак ясно показа, че Русия ще продължи твърдо да защитава интересите си.

Оплаквайки се за това, което той определя като „митове“ за руската агресия и руската намеса в изборните процеси на други страни, той каза, че Москва иска да взима независими решения за собствената си съдба.

„Ще градим нашето бъдеще без съвети от някой друг“, каза Путин.

Основната цел на изказването на Путин явно обаче беше самият руски народ.

Посланието му към хората бе, че най-лошото от мъчителната икономическа криза е вече в миналото и че сега е време фокусът да бъде върху подобряването на жизнените стандарти чрез по-големи инвестиции в образованието и здравеопазването.

Следващите президентски избори в Русия ще бъдат през 2018 г. и макар че все още не е заявил дали ще се кандидатира за още един мандат, очакванията са Путин все пак да участва в изборите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:16 | 10.09.22 г.
fallback