fallback

Русия потвърди, че е поддържала връзки с екипа на Тръмп по време на кампанията

Съветниците на новия президент на САЩ многократно отричаха за такива връзки

18:14 | 10.11.16 г. 17

Русия обяви, че е била в контакт с екипа на новоизбрания американски президент Доналд Тръмп по време на предизборната кампания в САЩ, съобщава Bloomberg. Съветниците на новия президент на САЩ многократно отричаха за такива връзки, припомня информационната агенция.

Имахме контакт преди изборите", казва руският заместник-външен министър Сергей Рябков, цитиран от руската информационна агенция Интерфакс. „Продължаваме тази дейност, разбира се“, допълни той без да дава допълнителна информация какви са били отношенията.

Екипът на руското посолство в САЩ се е срещал с членове на кампанията на Тръмп, което е „нормална практика“, допълва говорителят на външно министерство Мария Захарова пред Bloomberg. Представители от кампанията на кандидата на демократичната партия Хилари Клинтън са отказали подобни искания за срещи, уточнява тя.

Руският президент Владимир Путин беше един от първите политици, които поздравиха Тръмп за победата му на изборите в САЩ. В сряда от пресслужбата на Кремъл съобщиха, че Путин е изразил надежда за „съвместна работа по нормализирането на двустранните отношения, а също и по решаването на актуални въпроси от международния дневен ред и намирането на ефективни решения за предизвикателствата пред глобалната безопасност“.

По време на предизборната кампания Доналд Тръмп неведнъж беше критикуван за по-благоприятното си отношение към руския президент. На третия президентски дебат Тръмп и Клинтън имаха сблъсък по същата тема, когато тя посочи, че няколко правителствени разузнавателни агенции са идентифицирали руските хакери като източник на атаките срещу партията на демократите и американските избори.

Тръмп обаче защити руския лидер и настоя, че няма близки отношения с него, но че Путин е „надхитрил“ Клинтън „на всяка стъпка по пътя“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:39 | 11.09.22 г.
fallback