fallback

Ердоган: Браво на централната банка, но чакаме още...

Турският президент не се интересува от рейтинговите оценки на агенциите за страната му

10:38 | 23.09.16 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Турската централна банка взе правилното решение да намали лихвения процент тази седмица и тя трябва да продължи по този път. Това заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган в интервю за Bloomberg часове след решението на институцията да намали овърнайт лихвата за седми пореден месец в четвъртък. 

„Вярвам, че ще бъде от полза банката да продължи в тази насока“, добави Ердоган в интервю в четвъртък в Ню Йорк. Президентът определи хода като внимателен и балансиран, а по думите му търговските финансови институции следва да разберат посланието и да намалят своите проценти по заемите. 

„Това е най-добрият способ за по-лесен достъп на кредитния ресурс от страна на предприемачите, удължавайки седемгодишния период на непрестанен икономически растеж на Турция и ниска инфлация“, заяви Ердоган.

Турският лидер, който е начело на страната от 14 години, споделя силен и нетрадиционен възглед върху ползите от по-ниските лихвени проценти. Той често влизаше в пряк двубой с бившия гуверньор на централната банка Ердем Башчъ, който следваше по-праволинейна линия по отношение на лихвите, смятайки, че понякога те трябва да се запазят по-високи, за да се охлади инфлационният натиск. Подобно мнение се споделя от повечето икономисти и инвеститори, обикновено призоваващи политиците да не се бъркат в решенията на централните банкери, коментира Bloomberg.

В интервюто Ердоган повтори своето виждане, че високите лихвени проценти водят до инфлация, вместо да бъде обратното, забавяйки и нужните за растежа инвестиции.

„Може да говорите за развитие в дадена страна само, когато има инвестиции“, убеден е  Ердоган. „Но когато лихвените проценти са високи, инвестициите са невъзможни“.

Президентът коментира и отрицателните лихви в някои части на света така: „Казвам да погледнем към Америка като пример, Европа, Япония и съответно да сведем лихвите толкова ниско, колкото е възможно“.

Турската икономика се представя по-добре от страните, цитирани от Ердоган, като средният темп на Ръст е повече от 4% през 12-те месеца до юни. Икономиката на страната отчете забавяне през второто тримесечие на годината на фона на спада на инвестициите в частния сектор. Брутният вътрешен продукт е нараснал с 3,1% в периода от април до юни в сравнение с 4,7% през предходното тримесечие, показват данни на турската статистическа служба. Средната прогноза на 14 анкетирани от Bloomberg икономисти беше за растеж от 3,7%. Данните не отразяват въздействието на опита за военен преврат през юли, който разтърси пазарите и понижи цените на турските акции. 

Икономистите предупреждават, че изкарваните от статистиката данни маскират слабости, включително една от най-големите дупки по текущата сметка в света, и че усилията на правителството за получаване на повече заеми може да влошат проблема.

В деня преди решението на централната банка правителството обяви мерки, с които да улесни потребителите при изплащането на заеми и кредити, предоставяйки им повече време за изплащане на дълговете, включително при покупки с кредитни карти. Мерките ще стимулират растежа, но също така ще имат отрицателно въздействие върху външния дефицит и инфлацията, каза вицепремиерът Мехмет Шимшек.

Ердоган изрази нетрадиционно мнение и спрямо действията на рейтинговите агенции по отношение на Турция.

От S&P Global Ratings вече намалиха оценката си за страната под инвестиционната скала, а от Moody's Investor дадоха да се разбере, че могат да последват примера на своите конкуренти. Попитан как ще се почувства, ако се стигне до това, Ердоган каза: „Изобщо не ме интересува“.

Очаквайте интервюто на Bloomberg с президента на Турция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:20 | 14.09.22 г.
fallback