fallback

Гюлен: Демокрацията не може да бъде постигната чрез военна акция

Пред дома на проповедника в Пенсилвания се събират поддръжници на Ердоган

01:16 | 17.07.16 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Живеещият в САЩ ислямски проповедник Фетхуллах Гюлен, чиито последователи Турция обвинява за неуспешния опит за преврат снощи, заяви днес, че пучът може да е бил инсцениран и призова народа на Турция да не разглежда военната намеса в положителна светлина, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Гюлен, който говори пред журналисти в щата Пенсилвания, каза, че демокрацията не може да бъде постигната чрез военна акция.

Президентът Реджеп Тайип Ердоган твърди, че опитът за преврат е вдъхновен от привърженици на проислямското движение Хизмет, което е свързано с Фетхуллах Гюлен. Ердоган отдавна обвинява бившия си съюзник Гюлен, че е изградил паралелна структура в съдебната система, армията, образованието и медиите, която има за цел да свали правителството. 

Същевременно Гюлен каза, че не е привърженик на авторитарните режими, предаде ТАСС

„Много пъти съм казвал, че съм поддръжник на републиканците и съм против авторитарните методи на управление. Оставям решението за това има ли демокрация или не в Турция на турския народ", заяви Гюлен в отговор на журналистически въпрос.

Гюлен заяви още, че опитът за военен преврат в Турция може да е постановка. Проповедникът посъветва турските граждани да не гледат положително на военната намеса. 

През декември 2014 г. съдебните власти в Истанбул издадоха заповед за ареста на Гюлен във връзка с подозрения за създаването на терористична организация, целяща подкопаване на действащото ръководството на страната.

В събота Ердоган отново призова САЩ да екстрадират Гюлен. "САЩ, вие трябва да екстрадирате този човек", заяви държавният глава пред хиляди свои привърженици в Истанбул.

От своя страна американският държавен секретар Джон Кери заяви, че САЩ ще разгледат искането на Турция за екстрадиция на Гюлен и призова турските власти да представят искането си "със съответните легитимни доказателства".

В интервю за Ройтерс турският външен министър Вевлут Кавазоглу заяви, че не е говорил изрично с Кери за екстрадация на духовника, но го е уверил, че неговите последователи стоят зад опита за преврат. „Не сме говорили директно по темата екстрадация“, пояснява той.

Междувременно пред дома на Гюлен в Пенсилвания се събраха последователи на Ердоган, за да изразят негодуванието си от опита за преврат, за който обвиняват именно ислямския проповедник в изгнание.  

LIVE — People start to gather in front of Fethullah Gülen’s house in Pennsylvania to protest coup attempt in Turkey pic.twitter.com/1q9xzNXYhP

— DAILY SABAH (@DailySabah) July 16, 2016
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:53 | 13.09.22 г.
fallback