fallback

Ердоган поиска депортирането на Гюлен

Преди евентуално депортиране обаче Вашингтон иска да получи неопровержими доказателства за намесата на духовника

21:10 | 16.07.16 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

След премиера  Бинали Йълдъръм сега и турският президент Реджеп Тайип  Ердоган поиска Съединените американски щати да депортират в Турция ислямския проповедник Феттулах Гюлен.  Ердоган обвини Гюлен и негови поддръжници за опита за военен преврат от петък вечер. Самият Гюлен се дистанцира от станалото и осъди военните, предава DPA.

"САЩ, вие трябва да екстрадирате този човек", заяви държавният глава пред хиляди свои привърженици в Истанбул. "Обръщам се към президента на САЩ. Казвах, че вие трябва или да депортирате този човек, или да ни го предадете, но не бях чут. Сега, след този опит за преврат, отново повтарям: предайте го на Турция".

По-рано в следобедните часове държавният секретар на САЩ Джон Кери заяви, че Вашингтон не е получавал искане за екстрадиране на мюсюлманския духовник Феттулах Гюлен, но е готов да подпомогне законните усилия за решаване на съдбата на заговорниците, опитали тази нощ да свалят турското правителство. Преди евентуално депортиране обаче Вашингтон иска да получи неопровержими доказателства за намесата на духовника в случващото се. Правителството в Анкара твърди, че последователите на Гюлен, който от години живее в самоналожено изгнание в САЩ, стоят зад неуспелия метеж на част от армията.

 

#BREAKING Turkish President Erdoğan speaks live, calls U.S to hand over Fethullah Gulen to if U.S is strategic ally pic.twitter.com/N1hYKzuUBR

— CNN Türk ENG (@CNNTURK_ENG) July 16, 2016

При посещение в Люксембург Кери изрази надежда, че по отношение на участниците в преврата ще бъде следван конституционният процес. 

 

Държавният секретар отново изрази подкрепата на Вашингтон за избраното от народа турско правителство.  Опитът за преврат е бил изненада за всички, каза той, допълвайки, че според него метежът не изглежда много добре планиран или изпълнен.

"Турция е ключов съюзник в НАТО и остава отговорен партньор в коалицията срещу "Ислямска държава". Очакваме това сътрудничество да продължи, въпреки че правителството трябва да се справя с тази криза, каза говорител на Кери.

По-рано представител на Пентагона каза, че САЩ работят заедно с турските власти въздушните операции в база Инджирлик да бъдат възстановени "възможно най-скоро", след като турското правителство затвори въздушното пространство на страната след опита за преврат снощи.

Гюлен напусна Турция през 1999 г. и живее в Пенсилвания. В продължение на дълъг период Гюлен и Ердоган се считаха за съюзници, но вече са конкуренти. Философията на Гюлен е микс от мистичен ислям и признание към демокрацията, образованието, науката и надрелигиозния диалог. Ердоган и преди го е обвинявал, че има намерение да доведе до бунт в страната му.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:18 | 14.09.22 г.
fallback