fallback

НАТО одобри разполагането на батальони в Балтийските държави и Полша

Пратеници на Алианса ще разясняват решението, взето на срещата на върха във Варшава, през следващата седмица

21:32 | 08.07.16 г. 4

НАТО официално одобри разполагането на батальони в Балтийските държави и Полша на срещата си, която се провежда днес и утре във Варшава, съобщава Ройтерс.

Разполагането на силите беше прието още през миналата година с цел възпиране на евентуална руска агресия заради ролята на Русия в конфликта в Украйна и напрежението между Кремъл и Запада от последните години.

През следващата седмица пратеници на НАТО ще разясняват на Москва мерките, които отбранителният съюз предприема, обясни генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг.

Той допълни, че батальоните ще бъдат мултинационални и ще демонстрират силата на трансатлантическото отбранително сътрудничество.

Столтенберг каза още, че евентуална атака срещу един съюзник ще се разглежда като нападение на целия Алианс.

Той подчерта обаче, че НАТО продължава да търси конструктивен диалог с Русия. “Русия не може и не трябва да се изолира. Ние ще информираме Русия за решенията, които са взети на срещата на върха", посочи той.

Решението предвижда Канада да е нацията, която да отговаря за батальона в Латвия. Германия ще води формированието в Литва, Великобритания – в Естония, а САЩ – в Полша.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:23 | 13.09.22 г.
fallback