fallback

Украйна смята да ограничи транзита на руски товари

Киев предприема мерки в отговор на решение на Москва

16:09 | 04.07.16 г.

Правителството на Украйна ще внесе в парламента законопроект за ограничение на транзита на руски товари през Украйна. Това е съобщил вицепремиерът на страната Степан Кубив на заседание на съгласувателната група, предава руската информационна агенция ТАСС.

Кубив обяснява, че мярката е в отговор на руските действия срещу украинските стоки и транзитното им преминаване през територията на Руската федерация.

„Това е ясна позиция в съответствие с международното право. Ще повишим огледалните данъци върху руските стоки, които се внасят в Украйна. Това ще влезе в сила след президентски указ“, коментира той.

Във връзка със спирането от 1 януари 2016 г. на споразумението за свободна търговия с Украйна руският президент Владимир Путин подписа указ за мерки за осигуряване на икономическата сигурност и националните интереси на Русия за транзитни товари, транспортирани от Украйна през Русия към Казахстан.

Тези товари могат да минават само през Беларус и то при условие, че бъдат заявени предварително и пломбите на товарите отговарят на специални изисквания.

На 3 юли руският президент Владимир Путин направи промени в постановлението, като включи в него и Киргизстан. Същевременно действието му е удължено до 31 декември 2017 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:02 | 05.09.22 г.
fallback