fallback

Ердоган обмисля референдум за членството на Турция в ЕС

Преговорите по нова глава от членството на страната ще започнат на 30 юни, както беше договорено в споразумението за мигрантите

09:53 | 23.06.16 г. 24

Турция може да свика референдум за преговорите за членство в Европейския съюз (ЕС), съобщи президентът на страната Реджеп Тайип Ердоган, цитиран от държавната Анадолска информационна агенция.

„Ние бихме могли да попитаме народа дали преговорите да продължат, или не“, коментира той.

Ердоган обвинява Брюксел, че протака процеса, защото Турция е държава с преобладаващо мюсюлманско население. Междувременно вчера от Европейската комисия (ЕК) съобщиха, че преговорите с Турция по следващата глава, свързана с членството на страната в ЕС, ще започнат на 30 юни, както беше договорено в споразумението със страната за мигрантите.

Турция официално е кандидат за членство в ЕС от 1999 г., но прогресът по преговорите е бавен заради опозицията на Франция и Германия и геополитическото напрежение с Кипър.

Според Ердоган разногласията между европейските правителства за споразумението за мигрантите и безвизовото пътуване на турските граждани в ЕС показва ненадеждността на блока.

„Щом не спазвате обещанията си, това е вашата грозна страна. И понеже Ердоган свали маските ви, започвате да се огъвате“, каза още президентът на Турция.

Анкара поиска ЕС да ускори преговорния процес за членството на страната в замяна на помощ за задържане на мигрантските потоци към Европа. През март ЕС и Турция сключиха споразумение, което предвижда Брюксел да плати на турското правителство 3 млрд. долара, да отмени визите за турски граждани и да отвори следващата глава от преговорите за членство преди юли.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:33 | 13.09.22 г.
fallback