fallback

Силуанов: Русия не се тревожи за резултата от британския референдум

Финансовият министър все пак признава, че страната му има интерес от стабилна връзка с търговските си партньори

15:25 | 18.06.16 г. 4

Финансовите пазари и паундът може и да са разтърсени от предстоящия референдум относно членството на Великобритания в Европейския съюз (ЕС), но руският финансов министър Антон Силуанов заяви за CNBC, че страната му не се тревожи от резултата, в каквато и посока да се окаже той.

Без съмнение Brexit може да повлияе върху волатилността на пазара и обменните курсове на чуждите валути. До каква степен ще се изрази подобна волатилност - никой не знае“, каза Силуанов за CNBC по време на Международния икономически форум в Санкт Петербург.

Британските социологически проучвания предполагат, че разликата между гласоподавателите "за" и "срещу" излизане от Евросъюза вече е изключително тясна и не е ясно в коя посока ще отиде вотът. Има опасения на финансовите пазари, че т.нар. Brexit ще удари британската икономика, търговията и инвестиционните връзки с по-широкия свят.

Силуанов каза, че британският вот за оставане или излизане от 28-членния икономически и политически блок няма да се отрази особено на икономическото положение на Русия, докато Европа също не бъде повлияна твърде много.

По отношение на Русия не мисля, че това ще се отрази на нашето положение на паричните пазари. Въпреки това имаме интерес от стабилна ситуация със собствените ни търговски партньори, тъй като Европа е наш основен търговски партньор и за нас е важно разработените търговски условия да не се променят коренно“, посочи Силуанов..

Затова каквото и решение да се вземе във Великобритания за излизане или оставане в ЕС, ние вярваме, че най-важното нещо е, че няма да има сериозни последствия за паричните пазари“, допълни той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:29 | 14.09.22 г.
fallback