fallback

Русия ще промени санкциите срещу Европа, ако ЕС направи същото

Списъкът със стоките, на които е наложено ембарго, може да бъде съкратен, заяви руският министър на икономическото развитие

15:48 | 01.06.16 г. 10

Русия може да промени режима на контрасанкции срещу Европа, но ако и Европейският съюз (ЕС) направи промени. Това коментира министърът на икономическото развитие на страната Алексей Улюкаев, цитиран от руската информационна агенция ТАСС.

Улюкаев посочва, че списъкът със стоките, на които е наложено ембарго, ще бъде съкратен в случай на ответни действия.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви по-рано, че Европейският съюз не възнамерява в близко бъдеще да промени позицията си за санкциите срещу Русия, припомня агенцията.

През 2014 г. ЕС наложи санкции срещу Русия заради събитията в Украйна и анексирането на Крим. Впоследствие срокът на действие на ограниченията беше неколкократно удължаван.

Брюксел спря и преговорите с Москва за безвизово пътуване на руските граждани в ЕС и въведе забрана за пътуване на редица длъжностни лица от руската администрация. В “черния” списък на ЕС попадат повече от 150 души и около 40 юридически лица.

В отговор през август президентът на Русия Владимир Путин подписа указ за ответни санкции, като наложи ембарго на вноса на храни. Мерките също бяха реципрочно удължени, като постепенно обхванаха не само ЕС и САЩ, но и Канада, Австралия, Норвегия, Беларус, Сърбия, Черна гора, Албания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:49 | 13.09.22 г.
fallback