fallback

Борсата наказва Газпром

Руският газов концерн ще изплати по-нисък от очакванията дивидент

14:12 | 17.05.16 г. 1
Автор - снимка
Създател

Перспективите за по-нисък дивидент oт очаквания пратиха акциите на руския газов концерн „Газпром“ надолу. Книжата на добивното дружество паднаха на борсата в Москва с до 3,3 на сто до 1153 рубли за акция към обяд местно време.

В същото време основният борсов индекс на руските дружества MICEX отстъпва с 0,83% до 1899,43 пункта, а изчисляваният в долари бенчмарк RTS -  с 0,16% до 927,6 пункта.

Според руския икономически всекидневник „Ведомости“ компанията ще плати двойно по-нисък дивидент от другите руски държавни концерни. Те трябва да изплатят поне 50% от своята печалба на акционерите. Водеща при това е печалбата според руските и международните счетоводни стандарти. По-високата от двете цифри се използва за основа за изчисляването на изплащането на дивидент. 

Според „Ведомости“ „Газпром“ ще плати обаче само по 7,40 рубли на акция, или общо 175,2 млрд. рубли (2,4 млрд. евро). Това съответства на квота от 50% от печалбата по руските счетоводни стандарти. Но според международните правила „Газпром“ е спечелила през 2015 г. 787 млрд. рубли (10,75 млрд. евро). 

По-късно и руският икономически министър Алексей Улюкаев потвърди сумата на дивидента, като заяви, че тя е в съответствие с директивата на правителството. "Цялата сума ще възлезе на около 175 млрд. рубли, така че дивидентът ще е над 7 рубли за акция", е заявил той пред журналисти.

По този начин обаче монополистът ще изплати не 50% от печалбата си, както се полага по разпореждане на правителството от април, а около 21,8% – или 50% по руските счетоводни стандарти.

Руският премиер Дмитрий Медведев е подписал в понеделник специално изключение от правилата за газовия концерн, пише още вестникът, като се позовава на правителствени източници. Нито компанията, нито правителствени говорители са коментирали темата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:11 | 13.09.22 г.
fallback