fallback

Проевропейците печелят изборите в Сърбия

Управляващата и до момента Сръбска прогресивна партия на премиера Александър Вучич печели над 56 на сто

23:21 | 24.04.16 г. 36
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Управляващата и до момента и проевропейски настроена Сръбска прогресивна партия на премиера Александър Вучич печели над 56 на сто от гласовете на днешните предсрочни парламентарни избори в страната.

Това сочат първите предварителни резултати към 23 часа в неделя вечер, съобщи Ройтерс. На второ място се нарежда Социалистическата партия на Ивица Дачич с 11,1 процента. Трета е Сръбската радикална партия на крайния националист Воислав Шешел с 6,5%, а опозиционната Демократическа партия – 5,7 на сто.

Сръбската партия на премиера Александър Вучич настоява за ускоряване на присъединяването към ЕС но е и за запазване на приятелските отношения с Русия, докато други партии се обявяваха единствено за възкресяване на сътрудничеството с Москва. 

Затова и изборите днес се разбираха и като тест за това накъде ще тръгне Белград - към по-тясна интеграция с Брюксел или към Москва. Вотът бе свикан две години предсрочно, след като през януари Вучич обяви, че се нуждае от нов мандат, за да извърши реформите, необходими за довършване на току-що започналите преговори за присъединяване към Евросъюза. Наблюдателите определиха този ход като опит на премиера да консолидира властта си, която в момента дели с политици, които не са толкова ентусиазирани от евроинтеграцията. 

Ако резултатите се запазят,  партията на Вучич ще има 162 депутати в 250-местния сръбски парламент – Скупщината.

Това бяха 11-тите парламентарни избори след въвеждането на многопартийна система през 1990 г., седмите предсрочни в страната и третите за последните няколко години. Окончателните резултати се очакват не по-късно от 96 часа след края на гласуването, което означава до 20.00 часа местно време на 28 април. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:14 | 14.09.22 г.
fallback