fallback

Еврогрупата очаква бързо споразумение между Гърция и кредиторите й

Без договорка не може да приключи първата проверка на изпълнението на третата спасителна програма за страната

18:18 | 22.04.16 г. 1
Автор - снимка
Редактор

Съветът на финансовите министри на държавите от еврозоната (т.нар. Еврогрупа) призова Гърция да постигне бързо споразумение с кредиторите си по реформите, включително фискалната стратегия, приватизацията и мерките за необслужваните кредити, съобщават от пресслужбата на Еврогрупата.

Днес Еврогрупата обсъди на заседание в Амстердам за ситуацията в Гърция. В срещата участва и директорът на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард.

Гръцкият министър на финансите Евклидис Цакалотос информира Еврогрупата за състоянието на икономиката във връзка с първия преглед на изпълнението на последната програма за макроикономически корекции на Гърция.

За да бъде завършена проверката, кредиторите на Атина и правителството трябва да постигнат споразумение за цялостния пакет от реформи.

Еврогрупата констатира, че въпреки че е постигнат значителен напредък през последните седмици, има необходимост от допълнителна работа в редица области.

Финансовите министри на държавите от еврозоната изразяват надежда, че ще се стигне до споразумение до няколко дни. Едва след това Еврогрупата ще има готовност за извънредно заседание, на което да се обсъдят стъпките за приключване на първата проверка по третата спасителна програма.

Министрите обсъдиха и рамката на несъстоятелността в Европейския съюз (ЕС) и нейното прилагане. Практиките се различават съществено в отделните държави от ЕС.

Добре функционираща рамка за несъстоятелността е абсолютно необходима за справяне с фирмените дългове и подобряване на способността на банките да предоставят кредити на икономиката.

Министрите постигнаха съгласие по набор от общи принципи, които могат да служат като насоки за подобряване на националните рамки. Промените се отнасят предимно до скоростта, предвидимостта и ефективността на разходите.

На днешното заседание председателят на единния надзорен механизъм (SSM) Даниел Нуи представи и годишния доклад на новия банков надзор. Та информира Еврогрупата за продължаващата работа за хармонизиране на надзорните опции и националните прерогативи в банковия сектор в еврозоната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:39 | 06.09.22 г.
fallback