fallback

"Газпром" ще предложи сделка на Saipem за Северен поток 2?

Според източници от Москва газовият производител планира да предложи на Saipem договор за полагане на газопровод в Балтийско море

14:58 | 12.04.16 г. 8

Русия планира да предложи на Saipem договор за полагане на газопровод по дъното на Балтийско море в опит да уреди спора за 760 млн. евро и да заздрави връзките си с Италия, коментират правителствени източници пред Bloomberg.

Държавната "Газпром" може да подпише сделка със Saipem по планираното разширение на "Северен поток" на стойност 10 млрд. евро по време на икономическия форум в Санкт Петербург, който ще се проведе на 16-18 юни.

Възможно е да бъде постигнато споразумение за уреждане дори преди това, казват източниците, поискали анонимност заради конфиденциалност на информацията. "Газпром" и Saipem засега отказват коментар.

Руското правителство е поканило Италия да изпрати делегация на високо равнище на конференцията, която е най-голямото годишно бизнес събитие в Русия и е с участието на президента Владимир Путин.

Италианският министър-председател Матео Ренци, за който Русия твърди, че ще присъства на форума, търси начин да подобри отношенията между Европейския съюз (ЕС) и Русия. След като укрепи връзките си с Германия и Австрия чрез няколко енергийни връзки, включително споразумение по газовата връзка Северен поток 2, Русия сега търси начини да насърчи сътрудничеството си с Италия, казват представителите.

През декември Saipem подаде жалба срещу базирания в Москва газов производител заради отменената сделка за полагане на газопровод в Черно море. Проектът, чиято първоначална идея бе доставка на газ до Централна и Източна Европа, включително Италия, бе отложен заради противопоставяне от страна на ЕС, а след това и влошилите се отношения с Турция заради Сирия.

Главният изпълнителен директор на "Гапзром" Алексей Милер каза този месец, че компанията може да подпише ново споразумение с Eni, компанията с най-голям дял в Saipem, на срещата през юни без да навлиза в детайли.

„Италианската тема“ ще бъде силна на събитието, заяви говорителят му Сергей Куприянов във вторник, също без да предоставя допълнителна информация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:18 | 10.09.22 г.
fallback