fallback

Украинските държавни облигации поскъпнаха след оставката на премиера Яценюк

Инвеститорите се надяват ново правителство да сложи край на политическите борби и да ускори икономическите реформи в страната

15:43 | 11.04.16 г.

Украинските държавни облигации поскъпнаха с най-рязък темп от месец, след като премиерът Арсений Яценюк подаде оставка, съобщи Bloomberg. Решението му предизвика спекулации, че нов кабинет би могъл да сложи край на вътрешнокоалиционните борби, продължили два месеца, и да помогне за подновяване на плащанията по международните програми за финансова помощ.

Доходността по емисията облигации на стойност 1,65 милиарда долара с падеж септември 2019 г. се понижи с 26 базисни пункта до 9,70%, което е най-рязкото понижение от 4 март. Яценюк, който зае поста през 2014 г., подаде оставка в неделя, след като седмици наред беше поставен под натиск от страна на коалиционните си партньори. Украинската гривна продължи да поскъпва пети пореден ден.  

Украинските облигации в евро се представяха по-зле от книжата от други развиващи се държави на фона на политическите боричкания и провала в данъчната реформа. Международният валутен фонд (МВФ) настоява за реформи, за да отпусне средства от кредитната линия на стойност 17,5 милиарда долара, припомня Bloomberg. Депутатите може да одобрят ново правителство и програма още тази седмица, каза председателят на парламента Владимир Гройсман, който е номиниран от партията на президента Петро Порошенко за нов премиер.

„Това е половин крачка към постигането на целта и връщането на страната по пътя на реформите и устойчивия растеж“, казва Тантели Ратовохери, анализатор в Empire State Capital Partners в Киев. Според него оставката слага край на продължителните усилия за оцеляване на управляващата коалиция и на премиера.

Финансовият министър Натали Яреско успя да преструктурира дълг на стойност 15 милиарда долара заедно с чуждестранните инвеститори и по този начин отговори на ключово условие от спасителната програма на МВФ. От тогава обаче липсва напредък по плана и фондът чака властите в Киев да представят икономическата си програма.

„Пазарите биха предпочели да изчакат определени министерски назначения, които ще бъдат ключови за това, как ще бъде прието новото правителство и плановете му за реформи“, казва Гинтарас Шлижиус, анализатор в Raiffeisen Bank във Виена.

„Този път не очакваме бърз възход в знак на облекчение, тъй като новият кабинет все още ще е изправен пред трудната задача да прокара необходимото законодателство през парламента и да предприеме необходимите стъпки за получаване на следващия транш от МВФ“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:22 | 06.09.22 г.
fallback