fallback

Гърция започва да връща бежанците към съседна Турция

Общо около 400 лица, търсещи убежище, ще бъдат депортирани от островите в източно Егейско море

09:07 | 04.04.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Почти три седмици след подписването на пакта за бежанците между Европейския съюз и Турция Гърция започна да връща първите мигранти, предава DPA. В сутрешните часове на понеделник автобуси започнаха да докарват десетки бежанци до пристанището на остров Лесбос, показват кадри от гръцки телевизии. Автобусите са придружавани от сили за сигурност. Първият кораб със 138 мигранти на борда се е отправил към турския град Дикили. Първоначално са връщани мигранти, които дори не са подали молба за предоставяне на убежище. 

Общо около 400 лица, търсещи убежище, ще бъдат депортирани от островите в източно Егейско море. Властите очакват съпротива, а източници от бреговата охрана говорят за „експлозивна атмосфера“ сред бежанците. В Турция, от своя страна, имаше протести срещу приема на хората, повечето от които ще бъдат изпратени в западния град Дикили, намиращ се на егейското крайбрежие в окръг Измир. Там се предвижда да бъде изграден един от пунктовете за регистрация на върнатите мигранти, но според очевидци мястото все още представлява гола поляна. У властите там надделява недоумение, а кметът на района Мустафа Тосун разкритикува турското правителство, че не е информирало местните власти за плановете си.

Споразумението, подписано на 18 март, предвижда бежанците, достигнали бреговете на Гърция нелегално след 20 март, да бъдат върнати обратно в Турция, освен ако не получат убежище в Гърция. В замяна на това ЕС предложи на Турция финансова помощ и политически отстъпки, включително ускоряване на преговорите за членство в ЕС.

Споразумението постановява също, че за всеки сирийски бежанец, който бъден върнат от гръцките острови в Турция, друг сириец от Турция ще бъде заселен в някоя страна членка на ЕС, като предимство ще имат онези, които не са правили опит нелегално да влязат в ЕС.

Говорителят на Европейската комисия Мина Андреева заяви, че днес ще бъде съобщено коя държава от ЕС колко сирийски бежанци от Турция ще приеме. Говорителят Наташа Берто добави, че близо половината държави в ЕС са изразили готовност да приемат разселени от Турция сирийски бежанци, сред които е и България.

Повече по темата - тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:13 | 11.09.22 г.
fallback