fallback

Газпром е представил предложения за решение на спора с ЕК

Според Александър Медведев в момента има конструктивен диалог между двете страни

20:47 | 01.02.16 г.

Газпром се надява да се реши спорът с Европейската комисия (ЕК) и е представил предложения за такова решение, заяви на инвестиционен форум в Ню Йорк заместник-председателят на управителния съвет на руската газова компания Александър Медведев, цитиран от ТАСС.

"Отношенията (с ЕС) не са от най-добрите и отражение на това е прекъсването на диалога Русия-ЕС в областта на енергетиката", каза Медведев. Освен това "обвиненията към Газпром от страна на Европейската комисия по редица въпроси от нашата дейност в Европа бяха прехвърлени на формална плоскост", изтъкна той.

Медведев допълни, че на неофициални консултации и в хода на формалното разследване компанията е дала изчерпателни обяснения, които според него опровергават обвиненията. Газпром е отправил и редица предложения, за да успокои опасенията на ЕК. По думите му в момента има конструктивен диалог и този въпрос ще бъде решен.

На 22 април 2015 година ЕК изпрати на Газпром официално уведомление за претенции в рамките на антимонополно разследване, обвинявайки руската компания в злоупотреба с доминиращо положение на пазарите в осем страни от Централна и Източна Европа - Естония, Унгария, България, Чехия, Латвия, Литва, Полша и Словакия, припомня ТАСС.

На форума в Ню Йорк Медведев отбеляза, че Газпром не изключва участие в проекти в Иран, ориентирани към износ, и че не се бои от конкуренция.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:44 | 29.08.22 г.
fallback