fallback

Графика на деня: Как евтиният петрол притиска икономиката на Русия?

Само през последните няколко седмици цените на петрола се понижиха с около 16%

12:19 | 26.01.16 г. 10
Автор - снимка
Редактор

Когато Владимир Путин за пръв път стана президент на Русия през 2000 г., петролът се търгуваше на средна цена от 28,40 долара за барел. След като през по-голямата част от последните пет години цените на суровия петрол бяха над 100 долара за барел, те направиха почти пълен цикъл, коментира Bloomberg.

Само през последните няколко седмици цените на петрола се понижиха с около 16%. Това е напът да свие икономика, която силно разчита на суровината за приходите си. Финансовият министър в Москва Антон Силуанов вече предупреди за по-висок дефицит, ако не бъдат приложени съкращаване на разходите и други икономии заради по-евтиния петрол.

Русия, която разчита на петрола и природния газ за почти половината от фискалните си приходи, отчете бюджетен дефицит от 2,6% през 2015 г., най-високия от пет години насам. Сега има риск това ниво да бъде разминато, тъй като цените се понижават още повече, предупреди правителството министърът на финансите Силуанов.

Бюджетът за тази година първоначално бе планиран на средна цена от около 50 долара за барел и дефицит от 3% от брутния вътрешен продукт (БВП). Нужни са мерки за затягане на колана за общо 1,5 трлн. рубли (18,9 млрд. долара), за да се избегне дефицит на производителността от над 6% тази година, заяви Силуанов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:05 | 14.09.22 г.
fallback