fallback

Медведев: Да се подготвим за най-лошия сценарий

При продължаващ спад на петролните цени може да се мисли за корекция на бюджета, твърди руският премиер

13:11 | 13.01.16 г. 10
Автор - снимка
Създател

Руският премиер Дмитрий Медведев не изключи вероятността да се наложи корекция на бюджета, ако цените на петрола продължат да се понижават, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

„Ако цените на петрола продължат да спадат, то параметрите на бюджета ще трябва да бъдат коригирани. Това трябва да бъде разбрано, трябва да се подготвим за най-лошия сценарий, както правят други страни“, каза Медведев на започналия днес Гайдаровски форум.

Премиерът призна изострянето на руските икономически проблеми на общия негативен фон в световната икономика.

Най-болезнената последица е понижаването на жизнения стандарт, включително на средната класа, каза той, подчертавайки необходимостта тенденцията да бъде спряна и да се постигне устойчив икономически растеж. Той обеща активни мерки за социална подкрепа на незащитените слоеве от населението.

Същевременно Медведев посочи, че правителството няма универсално решение на проблемите в световната и руската икономика, но е възможно пазарите, включително и петролния, да бъдат повлияни.

Той определи 2015 година като най-тежката за икономиката през последното десетилетие, оценявайки все пак, че ситуацията е далеч от кризата през 1998 година. Според него Русия е успяла да запази основата на макроикономическата стабилност и благодарение на натрупаните резерви да балансира федералния бюджет за текущата година.

По думите му политиката и геостратегията сега налагат на световната икономика нови правила, като най-новият пример е натискът от Международния валутен фонд по въпроса за дълга на Украйна към Москва.

Русия е готова да възстанови нормалните отношения с Европейския съюз, заяви Медведев. Европа е най-близкият ни съсед, най-важният икономически партньор, каза той, изразявайки увереност, че санкциите ще останат в миналото и отношенията между Русия и ЕС ще се върнат към нормалното.

Необходими са обаче стъпки, основани на икономическата логика с отчитане на обективните интереси на европейския и руския бизнес, подчерта правителственият ръководител. 

Припомняме, че днес Financial Times писа, че Русия съкращава бюджетните си разходи с 10% в опит да се справи с по-ниските приходи в резултат на последния срив на цените на петрола. Министерства и други правителствени агенции имат срок до петък да представят планове за съкращаване на разходите, които общо трябва да достигнат до 700 млрд. рубли (9,1 млрд. долара).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:05 | 14.09.22 г.
fallback