fallback

Русия съкращава бюджетните си разходи с 10%

Икономиката на страната е под все по-голям натиск заради по-слабите приходи вследствие на ниските цени на петрола

09:48 | 13.01.16 г. 3
Автор - снимка
Редактор

Русия съкращава бюджетните си разходи с 10% в опит да се справи с по-ниските приходи в резултат на последния срив на цените на петрола, коментира Financial Times.

Министерства и други правителствени агенции имат срок до петък да представят планове за съкращаване на разходите, които общо трябва да достигнат до 700 млрд. рубли (9,1 млрд. долара), твърдят трима представители на кабинета.

Поправките отбелязват втората поредна година, при която понижаващите се цени на суровия петрол принуждават Русия да коригира бюджета си, подчертавайки зависимостта на страната към износа на суровини за поддържане на икономиката в състояние на платежоспособност.

Правителството е решило да направи съкращения за 10% на среща, свикана от министър-председателя Дмитрий Медведев в края на декември, когато петролът сорт Брент се продаваше за 37 долара за барел.

Оттогава насам цените се понижиха с още 20%, удряйки 30,43 долара в понеделник – най-ниското им ниво от април 2004 г., преди леко да се възстановят до 31,46 долара във вторник.

Въпреки многобройните обещания на правителството да диверсифицира икономиката си петролните приходи продължават да формират повече от половината от бюджетните приходи на Русия. Бюджетът за 2016 г. бе изготвен с планиран 3-процентов дефицит, базирайки се на средна цена на петрола от 50 долара.

Съгласно този бюджет, приет от парламента преди месец, федералните бюджетни разходи трябва да нараснат до 15,8 трлн. рубли (206 млрд. долара) от 15,5 трлн. рубли през миналата година.

В средата на декември президентът Владимир Путин предупреди, че изчисляването на бюджета е било базирано на оптимистична преценка и правителството „вероятно ще бъде принудено да коригира нещо“.

Съкращенията, които ще бъдат предложени на 15 януари, няма да повлияят на сфери като пенсии и заплати за държавни служители и военни, се посочва в протокол от среща в края на декември. Основните целеви сфери ще бъдат държавните инвестиционни програми и административни разходи, казват двама източници.

„Ако предложените съкращения не постигнат целта или определени институции не успеят да представят области за съкращаване на разходите, ние ще трябва да определим какво да намалим“, казва представител на финансовото министерство.

Нуждата за допълнително затягане на колата идва докато все повече анализатори коригират надолу очакванията си за икономическо възстановяване. Според държавната статистическа агенция очаква се брутният вътрешен продукт на страната да се е свил с 3,7% през миналата година.

Преди края на 2015 г. както правителството, така и много икономисти от частния сектор предполагаха, че Русия ще се завърне към лек растеж през 2016 г., но сега много предупреждават за втора поредна година на рецесия.

„Съгласно най-лошия ни сценарий Брентът ще поскъпне до над 50 долара в края на годината, но средно ще бъде около 42 долара през годината. Това налага обменен курс рубла/долар около 80 през първото тримесечие, макар и да се подобрява през четвъртото, и свиване на БВП с 0,3%“, казва Крис Уийфър, партньор в Macro-Advisory, базирана в Москва консултантска компания.

Херман Греф, главен изпълнителен директор на държавната Sberbank, заяви във вторник, че най-големият кредитор на Русия е започнал да провежда стрес тестове при цени на петрола от 25 долара.

„Това вече е труден сценарий, но всичко зависи от това колко ще продължи“, казва Греф. „Ако продължи твърде дълго – половин година или цяла, това ще бъде много болезнено за икономиката“.

Греф обаче добавя, че Sberbank може да преживее такъв сценарий без държавна подкрепа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:45 | 13.09.22 г.
fallback