fallback

Ципрас: Гърция няма да отстъпи пред "неразумни изисквания" от кредиторите

Страната може да не постигне споразумение с кредиторите за мерките, които трябва да изпълни, твърди Янис Стурнарас

16:01 | 03.01.16 г. 17
Автор - снимка
Създател

Премиерът на Гърция Алексис Ципрас заяви, че няма да отстъпи пред “неразумни изисквания” от страна на кредиторите на страната в момент, в който предстоят преговори по подготвяните промени в пенсионната система, предаде AFP.

По думите на Ципрас кредиторите трябва да знаят, че Гърция ще спазва буквално споразумението, но това не означава, че ще отстъпи пред "неразумни и несправедливи изисквания". Изявлението той направи пред вестник Real News.

Ципрас е категоричен, че правителството не е поело задължение да намери средствата само като орязва пенсиите. Вместо това в самото споразумение се предвижда възможността за равностойни мерки, каквито вече са били задействани, допълва БТА.

Същевременно премиерът признава, че пенсионната система спешно се нуждае от реформа, защото е “на ръба на срива”. Като цяло той е оптимист за 2016 г. и смята, че след шестгодишната си криза Гърция най-сетне ще успее “да се върне към растежа”. Освен това той прогнозира слагането на край на контрола на капиталите, свиването на дълга и връщането на пазарите.

Но гърците не са толкова оптимистично настроени. Нова анкета, публикувана от вестник “Вима”, показва, че 55% от запитаните смятат, че през 2016 г. положението на страната ще се влоши. 61% пък вярват, че отново ще надвисне заплахата Гърция да изостави еврото.

Същевременно Bloomberg писа по-рано днес, че гуверньорът на Гръцката централна банка Янис Стурнарас предупреждава, че съществува риск Гърция да не успее да постигне споразумение със своите кредитори относно мерките, които трябва да изпълни.

Изявлението на Стурнарас се появи във вестник Kathimerini, като в него се посочва, че Европейският съюз (ЕС) в момента е по-малко подготвен за справяне с нова криза в Гърция.

Гуверньорът на централната банка отправи предупреждение, че ако дискусията достигне до ниво, в което да се обсъжда от лидерите на ЕС, това ще е “изключително опасно”, във време, в което в ЕС има явни разделения. Последните са свързани преди всичко с банковия съюз и с проблема бежанците, който остава неразрешен.

Същевременно Стурнарас смята, че забавянето на преговорите ще задълбочи рецесията и ще доведе до затягане на мерките, свързани с движението на капитали. Ето защо той вижда решение в това правителството и парламента да застанат зад постигнатото споразумение.

Всичко по темата за Гърция можете да следите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:00 | 12.09.22 г.
fallback