fallback

Централната банка на Украйна запази лихвените си проценти без промяна

Банката основава решението си на риска от продължаващо ускоряване на ръста на потребителските цени

15:44 | 17.12.15 г. 5

Централната банка на Украйна остави основния си лихвен процент без промяна на втора поредна среща, позовавайки се на риска от продължаващо ускоряване на ръста на потребителските цени, след като инфлацията изненада икономистите миналия месец, съобщава Bloomberg.

Дисконтовият процент ще остане на ниво от 22%, заяви базираната в Киев Национална банка на Украйна в четвъртък. Централните банкери понижиха процента през август и септември, намалявайки разходите за заеми от 30%.

„Решението се основава на възможността за нужда от облекчаване на негативното влияние на вътрешни и външни фактори върху цените и забавяне на инфлацията до 12% до края на 2016 г.“, казва централната банка в свое изявление.

Нивото на инфлация в Украйна се ускори, след като политическите и военни конфликти сринаха националната валута и накараха правителството да повиши цените на комуналните услуги, за да намали бюджетния дефицит и да задоволи изискванията за спасителния заем в размер на 17,5 млрд. долара от Международния валутен фонд (МВФ). Изплащането на следващия транш от базирания във Вашингтон кредитор за момента се задържа, докато Украйна одобри новия данъчен доклад и бюджета за 2016 г. - въпроси, които причиниха разрив в управляващата проевропейска коалиция.

Ръстът на потребителските цени скочи до 46,6% през ноември от 46,4% през предишния месец. Министър-председателят Арсений Яценюк каза миналата седмица, че основната задача на Украйна през 2016 г. ще е да се справи с инфлацията.

Централната банка, която обеща да намали лихвените проценти значително, ако инфлацията стихне през следващата година, каза на 1 декември, че валутният пазар се стабилизира, след като гривната се понижи с почти 12% спрямо долара през октомври и ноември.

Задържането на следващия транш от 1,7 млрд. долара за Украйна, който първоначалното се очакваше за октомври, както и помощ за 2,3 млрд. долара, свързани със сътрудничество с МВФ, накара банката да намали прогнозата си за чуждестранните резерви до 13 млрд. долара от 18 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:03 | 10.09.22 г.
fallback