fallback

Украйна няма да върне дълг в размер на 3 млрд. долара към Русия

Киев иска намаляване на задължението и прехвърлянето му напред във времето за 4 години

17:48 | 21.11.15 г. 11
Автор - снимка
Създател

Украйна няма да върне на Русия дълг от 3 млрд. долара,  съобщи БНР, като се позовава на изявление на украинския премиер Арсений Яценюк.

До края на 2015 година Киев трябва да погаси задължения към Русия, отпуснати преди две години.

Неочаквано Москва предложи "разсрочено" плащане - по 1 млрд. долара годишно в периода 2016 - 2018 година. Това стана след среща на руския президент Владимир Путин с ръководителя на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард.

Властите в Киев обаче заявиха, че основното им предложение  остава намаляване на целия дълг с 20 процента и прехвърлянето му напред във времето за  4 години. 

“Ако не искате, правителството на Украйна ще въведе мораториум на изплащането на дълга към Москва“, каза Яценюк, обръщайки се към Путин. Той не пропусна и възможността  да каже, че Русия е агресор на нейна територия.

Преди дни от МВФ заявиха, че очакват Русия и Украйна да проведат директни преговори за предложението, което направи Москва за преструктурирането на украинския държавен дълг към Русия.

Руския финансов министър Антон Силуанов, обяви че е готов да преговоря с Киев, ако те бъдат подкрепени от МВФ.  Украйна остава твърда в позицията си, че няма да плати дълга си към Русия, каза отбеляза обаче украинският финансов министър Наталия Яреско.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:03 | 10.09.22 г.
fallback