fallback

У. Монтгомъри: Подходът на ЕС към бежанския проблем е срамен

Западните Балкани трябва да реагират на проблеми, предизвикани от чужди решения, смята бившият посланик на САЩ в България

12:25 | 21.11.15 г. 11
Автор - снимка
Създател

Начинът, по който Европейският съюз подходи към мигрантския проблем през последните четири години, е срамен. "Струва ми се, че Европейският съюз е къща от карти, която може да се сгромоляса под тежестта на тези проблеми", коментира бившият посланик на САЩ в България и в Сърбия Уилям Монтгомъри.

Той смята, че Брюксел не е провел консултации със страни като България по темата, а канцлерът на Германия Ангела Меркел "на своя глава" е обявила, че ще страната ще приеме около един милион имигранти.

"И вместо да се справи с бежанския проблем,  докато беше управляем и мигрантите бяха малко, Евросъюзът не стори нищо, а се занимаваше с въпроси като това дали сиренето се прави както трябва", категоричен е Монгомъри пред БНР.

Той коментира още, че Западните Балкани са принудени да реагират на проблеми, породени от чужди решения, които ще имат тежки последици за тях. Това не са богати държави - те се борят с икономически проблеми, за да повишат доста ниския си жизнен стандарт и не разполагат с материалните и човешки ресурси, за да се справят с тази ситуация, каза още бившият посланик.

Според него затягането на граничния контрол няма да помогне, защото бежанският поток винаги ще си намери път, въпреки ограниченията.

"Когато властите затегнат контрола в някой граничен участък, мигрантите ще потърсят начин да го заобиколят. Българите също трябва да се замислят сериозно как ще се справят с този проблем и да планират още от сега, без да чакат", каза Монтгомъри.

Монтгомъри призова държавите на Западните Балкани да не си прехвърлят проблемите помежду си, а да действат заедно, така че призивът им за подкрепа от ЕС, за да бъдат чути и да не се окажат изоставени.

"Ако Хърватия запечата пътя на бежанците на Запад, само за седмица в Сърбия ще влязат още 40 000 души, което ще бъде непоносимо", посочи бившият американски посланик.

Междувременно Македония затвориха границите си за мигранти, освен за бежанци от Сирия, Афганистан и Иран. Хиляди мигранти са блокирали жп линия между Македония и Гърция. Те заявяват, че са готови да започнат гладна стачка, ако властите на Македония не им позволят за преминат през страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:08 | 10.09.22 г.
fallback