fallback

Източноевропейски държави не искат разхлабване на санкциите срещу Русия

Полският зам.-външен министър настоява, че отмяната на санкциите срещу Москва ще бъде грешка

21:47 | 17.11.15 г. 77

Представители на държави от Източна Европа се опасяват, че ЕС може да облекчи санкциите срещу Русия, за да бъде получена подкрепата на руския президент Владимир Путин във войната срещу "Ислямска държава", пише Bloomberg.

Според агенцията руският президент се опитва да си върне благоволението на Запада с помощта си в борбата срещу джихадистите, а и вече подава "икономическа маслинена клонка" на Украйна.

Източноевропейски членове на ЕС обаче посочват, че ще бъде грешка ЕС да отстъпи и облекчи санкциите си срещу Москва. Евросъюзът наложи икономически санкции срещу Русия през 2014 година след едностранната анексация на Крим и подкрепата за бунтовнически групи в Украйна.

"Каквото и да е помирение между САЩ, ЕС и Русия на фона на терора в Париж не трябва да бъде аргумент за премахване или облекчаване на санкциите", казва зам.-министърът на външните работи на Полша Рафал Тизасковски. "Някои държави ще използват руската намеса в Сирия за постигане на облекчения, но ЕС ще загуби доверието в себе си, ако го направи", коментира още той в интервю за полска медиа.

За запазването на санкциите срещу Русия настояват и Балтийските държави, твърди Bloomberg. В същото време държави като Унгария, Гърция и Австрия се обявяват против удължаването на санкциите, които носят икономически загуби и за двете страни.

Агенцията припомня още, че в понеделник френският президент Франсоа Оланд приветства Русия в алианса срещу "Ислямска държава". Владимир Путин на свой ред нареди на руските военни  да работят заедно с френските военноморски сили срещу цели в Сирия.

ЕС ще разгледа санкциите срещу Русия в началото на 2016 година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:32 | 13.09.22 г.
fallback