fallback

Гърция и кредиторите засега без споразумение

Атина и нейните кредитори са постигнали съгласие по промените, свързани с ръководствата на банките и ролята на гръцкия фонд за финансова стабилност

09:08 | 16.11.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Гръцкият премиер Алексис Ципрас. Снимка: Ройтерс

Гърция и нейните кредитори не са успели да постигнат окончателно споразумение след 17 часови преговори, които са приключили призори днес, тъй като са останали различията между двете страни по спорния въпрос за лошите банкови кредити, съобщава гръцката агенция ANA-MPA, цитирана от БТА.

Консултациите ще продължат и днес, а е твърде вероятно да се състои и ново съвещание на гръцкия икономически екип с премиера на страната Алексис Ципрас.

Според източници от финансовото министерство Атина и нейните кредитори са постигнали съгласие по промените, свързани с ръководствата на банките и ролята на гръцкия фонд за финансова стабилност относно тяхната рекапитализация.

Припомняме, че през миналия понеделник финансовите министри от еврозоната, събрали се в Брюксел, заявиха, че очакват най-късно в началото на тази седмица компромис по отпускането на 12 млрд. евро на Гърция, включващи транш от 2 млрд. евро от третия спасителен пакет за страната и още 10 млрд. евро за рекапитализация на нейните банки.

В четвъртък Гърция беше парализирана от първата 24-часова мащабна стачка в управлението на СИРИЗА. Двата основни синдиката в страната - Общата конфедерация на труда (ГСЕЕ) и федерацията на държавните служители (АДЕДИ),  организираха протести срещу мерките на правителството, прилагани в отговор на исканията на кредиторите.

На заседание на кабинета преди две седмици седмици Ципрас отбеляза, че ще бъде пагубно за управлението, ако се спазват автоматично исканията на кредиторите без да се отчитат обществените настроения. Тогава той обеща целите да бъдат постигнати след преговори. 

Темата за дълговата криза в Гърция можете да проследите тук!  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:34 | 14.09.22 г.
fallback