fallback

Нова 24-часова стачка парализира Гърция

Летищата също са засегнати от протеста, като повечето вътрешни полети са спрени днес

14:10 | 12.11.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Гърция е парализирана днес от 24-часова стачка на служителите в държавния и частния сектор в знак на протест срещу мерките за икономии, свикана от двата основни синдиката в страната - Общата конфедерация на труда (ГСЕЕ) и федерацията на държавните служители (АДЕДИ), съобщават информационните агенции.

Стачката блокира обществения транспорт и доведе до спиране на фериботи, влакове и метрото, посочва DPA, цитирана от БТА. Държавните училища и местните администрации останаха затворени, както и много музеи и археологически обекти.

Лекарите от държавния сектор ще приемат само спешни случаи.

Летищата също са засегнати от стачката, като повечето вътрешни полети са спрени днес. Международните полети ще се осъществяват нормално.

Сред стачкуващите са и журналистите, като 24-часовото спиране на радио и телевизионните емисии започна в 6.00 часа сутринта.

Синдикатите протестират срещу готвените от правителството промени в пенсионно-осигурителната система и мерките за увеличаване на данъците и намаляване на пенсиите, които са условие за получаване на финансова помощ в рамките на третия спасителен пакет от 86 милиарда евро.

Реформите трябва да бъдат финализирани до края на следващата седмица, за да бъде отпуснат следващият транш от заема в размер на 2 милиарда евро. Още за дълговата криза на Гърция можете да прочетете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:05 | 13.09.22 г.
fallback