fallback

Румъния намалява данъкa върху дивидентите от 16% на 5% от 2016 г.

Според правителството решението ще увеличи инвестициите

12:48 | 28.10.15 г. 14
Автор - снимка
Създател

Правителството на Румъния прие наредба, с която данъкът върху дивидентите се намалява от 16% на 5%. Промяната влиза в сила от 1 януари 2016 г., пише Romania Insider.

Според управляващите в северната ни съседка решението ще увеличи инвестициите.

През февруари, когато се обсъждаха какви да бъдат промените относно ставката върху дивидентите, имаше идея за пълното премахване на данъка върху дивидентите, разпределян от компаниите.

Тогава като аргумент се изтъкваше, че елиминирането на ставката ще направи компаниите, листнати на Букурещката фондова борса, по-атрактивни. Поставената цел бе основният индекс BET да достигне нивата си отпреди кризата и дори да гони нови рекорди.

Тогава се оценяваше, че влиянието върху държавния бюджет ще бъде спад на приходите от 193 млн. евро.

У нас данъкът върху дивидентите също е 5% и се начислява върху дивидентите, които получават физическите лица.

Освен това новите законодателни мерки изменят начина за облагане на малки предприятия и увеличават границата на приходите на дадена компания, която се счита за малко предприятие, от 65 хил. евро на 100 хил. евро.

Те ще бъдат облагани различно в зависимост от броя на служителите. Запазва се данъчната ставка върху приходите от 3% за фирмите без служители, но тя ще падне на 2%, ако фирмата има един служител, и на 1%, ако са ангажирани двама души. Данъчното облекчение се прилага за работещи на пълен работен ден или на норма, която обаче с натрупване стига до пълна, като работещите трябва да бъдат запазени на длъжност непрекъснато за известен период от време.

Букурещ намалява и обема на инвестициите, които компаниите трябва да направят, за да получат пари от държавата, за да покрият свои разходи От 2016 г. компаниите ще трябва да инвестират 5 млн. евро вместо досегашните 10 млн. евро. Държавата гарантира парите чрез държавна схема за подкрепа, която бе одобрена миналото лято. Това ще бъде възможно до 2020 г., а бюджетът на схемата е 600 млн. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:55 | 07.09.22 г.
fallback