fallback

Румъния с предложение да легализира подкупите в здравеопазването

Правителството иска да узакони средствата, които пациентите дават на лекарите за по-добра грижа

15:43 | 27.08.15 г.

Румъния се насочва към легализиране на широкоразпространена практика в много източноевропейски страни, където заплащането на медицинския персонал е ниско, а качеството често ненадеждно: подкупи за по-добро обслужване.

Очаква се правителството да представи критерии, с които неофициалните плащания от пациентите за лекарите, медицинските сестри и другите здравни работници ще се узаконят, съобщава POLITICO. Тези плащания са широкоразпространени в недофинансираната румънска здравна система.

Досега  тези "вноски" не можеха да бъдат искани от страна на медицинския персонал, но сега ще бъдат давани след предоставяне на медицинската услуга и ще трябва да бъдат обложени с данъци. Румънското правителство предпочита да определя тези плащания като "подаръци", дадени от благодарност, вместо подкупи или бакшиши за по-добра грижа за пациента.

Лекарското съсловие пък е разединено по отношение на предложението.

Правителството има право да предложи правила за широкоразпространената практика, която обаче няма да изчезне докато румънското здравеопазване не започне да получава достатъчно финансиране, казва Георге Борчен, председател на Romanian College of Physicians.

Когато лекарите в Румъния започнат да получават заплати в съответствие със стойността на работата си, те няма да имат нужда от допълнителни подаръци“, казва той.

Група лекари обаче се обединяват във Facebook, противопоставяйки се на правителствените мерки.

Не искаме пликове, а модерна здравна система. Искаме да прекарваме времето си, говорейки с пациентите за лечението на здравословните им проблеми, а не да водим финансови преговори. Ако този закон бъде приет, това означава, че в болниците ще имаме ръководство с добри практики за законно даване и получаване на подкупи“, заявяват лекарите.

Наследство от времето на комунизма, подкупите са често срещана практика и в други държави от Централна и Източна Европа.

В Румъния обаче те са най-разпространени, показа проучване за корупцията в здравеопазването, поръчано от Европейската комисия през 2013 г.

Румънците плащат средно по 63 евро за хоспитализация в сравнение с 80 евро в Литва и 44 евро в България, се твърди още в същото проучване.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:59 | 09.09.22 г.
fallback