IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Държавите от Източна Европа обединяват сили за постоянни бази на НАТО

НАТО не трябва да се отнася към Полша като към “буферна зона”, коментира президентът на Полша

20:39 | 17.08.15 г. 74
Държавите от Източна Европа обединяват сили за постоянни бази на НАТО

Източните членки на НАТО ще се обединят, за да засилят натиска върху военния алианс да изгради постоянни бази в техните страни на фона на опасенията за повишената руската агресия в региона, съобщава Financial Times.

Държави по източната граница на Алианса, простираща се от Естония на север до България на юг, ще се срещнат в началото на ноември, съобщи приближен до полския президент. Това е и първият признак за конкретни действия от страна на източноевропейските държави по отношение лобирането за засилване на присъствието на НАТО, пише изданието.

Полша отдавна настоява за постоянни бази на нейна територия. Новият президент Анджей Дуда дори постави в центъра на мандата си засилването на присъствието на военния алианс в страната.

Някои западни държави обаче, като например Германия, се противопоставят на идеята за разширяване на присъствието на НАТО на изток заради опасенията, че това ще влоши и без това обтегнатите отношения между Европа и Русия.

Дуда коментира пред изданието през миналия месец, че НАТО не трябва да се отнася към Полша като към “буферна зона”. Полският президент ще бъде домакин на среща на върха на НАТО през следващата година, когато се очаква предложението за постоянни бази на Алианса в Източна Европа да е основната обсъждана тема.

Лидери от Естония, Латвия, Литва, Полша, Чехия, Словакия, Унгария, България и Румъния ще се съберат на среща на върха в Букурещ, която ще се проведе на 3 и 4 ноември, съобщи главният съветник на Дуда за външната политика.

Същевременно кабинетът на полския президент обяви, че първото му официално посещение ще бъде в Естония и ще се състои на 23 август – символична дата, на която се отбелязва 76-та годишнина от подписването на пакта Молотов-Рибентроп между нацистка Германия и Съветския съюз.

Полша и Балтийските държави са най-гласовитите критици на анексирането на Крим от Русияи действията на Москва в конфликта в източната част на Украйна. Те настояват НАТО да даде по-стабилен отговор и да успокои страховете на членките на Алианса в региона.

През юни американските военни каза, че обмисля план за съхраняване на военна техника в Източна Европа, въпреки твърденията на Германия, че това ще наруши договора с Русия от 1997 г. Според Варшава обаче това споразумение е спорно, като се имат предвид действията на Русия в Украйна и в Грузия от 2008 г.

На 28 август Анджей Дуда ще се срещне и с германския канцлер Ангела Меркел, като вероятно ще се опита да смекчи позицията на Германия. Предстои му и визита във Великобритания, както и присъствие на Общото събрание на ООН в Ню Йорк през септември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:17 | 14.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

13
rate up comment 10 rate down comment 4
kalendar
преди 8 години
А гърците се обръщат срещу американците. И то така се обръщат, че се налага да им направят диктатура и да избият няколко десетки хиляди, голяма част от които са били от съпротивата срещу нацистите. Ми...стават такива неща.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 5 rate down comment 11
Nikola666
преди 8 години
Това, което покозваш са военни формирования създадени по време на немската окупация. Такива местни формирования е имало във всички окупирани държави, включително и в Русия. А че естонци, литовци и латвийци са се обърнали срещу руснаците след две години социализъм е нещо съвсем нормално и закономерно. И само доказва факта че си куха матрошка дето първо *** пропаганда и после мисли.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 12 rate down comment 3
kalendar
преди 8 години
Преди 75 години приятели с Хитлер са: СССР, УСА и даже на моменти ЮК. Яко а? Между другото пакт за не нападение не е приятелство. Разделянето на Полша е заради интереси. В известен смисъл УСА са по-големи приятели с Хитлер от колкото Русия. УСА го финансират и обгрижват. Или толкова назад не ти се връща?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 10 rate down comment 5
Mavi Goz
преди 8 години
Така е - били са приятели, после не са били. Атовете понякога си другаруват, а понякога се ритат. Тук говорим за мишоците, които са се усукали около по-силния и после са яли дървото. Сега правят същото... хахаЩото никой не празнува победата срещу Сталин и СССР. Виж, победата срещу хитлерова Германия и нейните съюзници цял свят празнува - кой с желание, кой насила. А Русия благодарение на оня чичак със С и Н още седи на масата на петте велики в СС на ООН и решава съдбата на света...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 7 rate down comment 5
Mavi Goz
преди 8 години
А тези требва да са били редовни части на Червената армия, нали синьо мишуенце:https://en.m.wikipedia.org/wiki/Lithuanian_Territorial_Defense_Forcehttps://en.m.wikipedia.org/wiki/15th_Waffen_Grenadier_Division_of_the_SS_(1st_Latvian)https://en.m.wikipedia.org/wiki/19th_Waffen_Grenadier_Division_of_the_SS_(2nd_Latvian)https://en.m.wikipedia.org/wiki/20th_Waffen_Grenadier_Division_of_the_SS_(1st_Estonian)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 8 rate down comment 11
georgi_shum
преди 8 години
;)А преди 75 г кой беше пръв приятел с Хитлер?? Май един друг мустакат чичак? Май името му почваше със С...и завършваше на Н ;) И май беше шеф на Русия? И май тъпчеше Хитлер с ресурси за войната на Запад? Или се бъркам ;)) Не че има връзка със статията, но като ще правиш исторически препратки... да се върнем още малко по назад....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 12 rate down comment 13
0pk
преди 8 години
Да си платиш, за да те окупират. Браво на американците. Царе са на манипулацията :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 13 rate down comment 7
michaelis12
преди 8 години
Тоя казва още, че Империята на Хаоса е изхарчила 1.2 трилиона за пушкала и тренировки на всякви гагаузи за да се запази текущия световен ред, но даде много удачен пример за Римската Империя и за печатането на пари, но това тука мухоморките тва не го виждат .... :)) То нема ни един кухъл, кой да е чел за Римската Империя и за монетарната и политика. Ето дедо ви да ви покаже от Американски източник The Quantitative Easing (and Fall) of the Roman Empirehttp://static1.squarespace.com/static/5386693ce4b05d183bf2dd16/t/53aca2bce4b0dcbdb88aad86/1403822780199/Malchow_QuantitativeEasingofRome.pdf
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 12 rate down comment 9
michaelis12
преди 8 години
Империя, която си отива - colonel Larry Wilkerson"We are imperial, and we are in decline... People are losing confidence in the Empire."Кви усилия кви 5 леа и буферни зони срещу балистични ракети, ако някой до сега е искал да прави дармадан до сега да е станало, а ако Сашш продължават ше го отнесат и те и без тва са пътници, американския полковник в администрацията на Буш го казва и за Украйна и за Ирак и т.н. какво и защо са го правили, но всяко нещо има своя край https://youtu.be/YM_MH_Bfq5c
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 13 rate down comment 16
Nikola666
преди 8 години
Естония, Латвия и Литва са се присъединили към СССР през 1939 г. по силата на Съветско-балтийския договор. Как реши че са "клуб на приятелите на Хитлер"? Или просто си дрънкаш глупости по навик?Безмозъчно червено глистче.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още