IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Държавите от Източна Европа обединяват сили за постоянни бази на НАТО

НАТО не трябва да се отнася към Полша като към “буферна зона”, коментира президентът на Полша

20:39 | 17.08.15 г. 74
Държавите от Източна Европа обединяват сили за постоянни бази на НАТО

Източните членки на НАТО ще се обединят, за да засилят натиска върху военния алианс да изгради постоянни бази в техните страни на фона на опасенията за повишената руската агресия в региона, съобщава Financial Times.

Държави по източната граница на Алианса, простираща се от Естония на север до България на юг, ще се срещнат в началото на ноември, съобщи приближен до полския президент. Това е и първият признак за конкретни действия от страна на източноевропейските държави по отношение лобирането за засилване на присъствието на НАТО, пише изданието.

Полша отдавна настоява за постоянни бази на нейна територия. Новият президент Анджей Дуда дори постави в центъра на мандата си засилването на присъствието на военния алианс в страната.

Някои западни държави обаче, като например Германия, се противопоставят на идеята за разширяване на присъствието на НАТО на изток заради опасенията, че това ще влоши и без това обтегнатите отношения между Европа и Русия.

Дуда коментира пред изданието през миналия месец, че НАТО не трябва да се отнася към Полша като към “буферна зона”. Полският президент ще бъде домакин на среща на върха на НАТО през следващата година, когато се очаква предложението за постоянни бази на Алианса в Източна Европа да е основната обсъждана тема.

Лидери от Естония, Латвия, Литва, Полша, Чехия, Словакия, Унгария, България и Румъния ще се съберат на среща на върха в Букурещ, която ще се проведе на 3 и 4 ноември, съобщи главният съветник на Дуда за външната политика.

Същевременно кабинетът на полския президент обяви, че първото му официално посещение ще бъде в Естония и ще се състои на 23 август – символична дата, на която се отбелязва 76-та годишнина от подписването на пакта Молотов-Рибентроп между нацистка Германия и Съветския съюз.

Полша и Балтийските държави са най-гласовитите критици на анексирането на Крим от Русияи действията на Москва в конфликта в източната част на Украйна. Те настояват НАТО да даде по-стабилен отговор и да успокои страховете на членките на Алианса в региона.

През юни американските военни каза, че обмисля план за съхраняване на военна техника в Източна Европа, въпреки твърденията на Германия, че това ще наруши договора с Русия от 1997 г. Според Варшава обаче това споразумение е спорно, като се имат предвид действията на Русия в Украйна и в Грузия от 2008 г.

На 28 август Анджей Дуда ще се срещне и с германския канцлер Ангела Меркел, като вероятно ще се опита да смекчи позицията на Германия. Предстои му и визита във Великобритания, както и присъствие на Общото събрание на ООН в Ню Йорк през септември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:17 | 14.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

23
rate up comment 2 rate down comment 7
Nikola666
преди 8 години
Абе лайньо, във всяка държава има хора с различни възгледи и политически пристрастия. Някои хора харесват комунизъм, други нацизъм, трети демокрация. Винаги е било така въпреки че дришльовци като теб още не могат да го проумеят свободното мислене им ръчка болезнено в дебелите ***. И си много *** тъпанарино, военизирани структури подкрепящи немците е имало и в холандия и в югославия и във франция. Чети повече преди да се изходиш по форумите, *** безмозъчен.*** какво да ти говоря, тъпия комунист може само да скандира лозунги. Цял живот си живял като *** и като *** ще пукнеш мразен дори от внуците си!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 8 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 8 години
Да, базите на НАТО, или да си ги кажем без галимации - АМЕРИКАНСКИТЕ БАЗИ не са да ни пазят от Русия, а да пазят територията от нас самите - напр. от случайни промени на настроенията на местното население. Просто американците, както римляните, си слагат гарнизони по границите на новите си територии. Така си маркират държавата, която скоро ще управляват чрез ТПТИ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 9 rate down comment 4
Mavi Goz
преди 8 години
Мишльо, такива формирования са създавани там, където хората са споделяли и уважавали нацизма. И на територията на СССР пак са били там, където са и сега - в западна Украйна. Такива формирования няма нито в окупирана Гърция, нито в окупирана Югославия, нито във Франция и Холандия. А от доброволните съюзници само в България няма, но то е заради такива като мен, а не заради такива като теб! На теб дядо ти сигурно е марширувал с факлата нощем и му се е ходело на Източния фронт да убива комунисти, ама не го е огряло - кофти държава, пълна с русофили... хаха! Може пък да е клал партизани - то шило в торба не стои... хаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 4 rate down comment 4
data
преди 8 години
Базите на НАТО в Бг са жизнено важни в сегашната обстановка - не става дума за Русия . Ако някой е пропуснал ЕС&Русия&САЩ се разбраа в Миск 2
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 5 rate down comment 3
kalendar
преди 8 години
Това ли ти е аргумента:) Я сега ми прочети писанията и ми дай отговор на задачката-кой е истинският ***?:)Между другото руски не говоря/чета/не знам. Ако искаш ми го преведи. Което пък е показателно кой, какво и за какви цели се бори:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 4 rate down comment 8
Nikola666
преди 8 години
Жалки тролчета. Изплюйти още малко отрова че ми свърши лепилото. Ето ви и една новинка от мамка ви русия: У китайских военных на Армейских играх украли 17 ящиков водкиее похитили из грузовика, который уже погрузили на железнодорожную платформу для транспортировкиНеизвестные злоумышленники похитили из грузовика министерства обороны Китая 17 ящиков водки, сообщает телеканал LifeNews. Кража произошла во время погрузки военной техники на железнодорожный состав после закрытия армейских игр Открытая вода 2015.Инцидент произошел в ночь с 16 на 17 августа на одной из железнодорожных станций во Владимирской области. Кроме того, из автомобиля пропали золотые украшения. Во время кражи грузовик стоял на железнодорожной платформе, водитель находился в кабине.По предварительной информации, китайские военные, возвращавшиеся с совместных учений, купили водку в качестве сувениров из России.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 5 rate down comment 4
Сините камъни
преди 8 години
Едни *** и после мислят,а теб запек те е хванал!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 5 rate down comment 4
Сините камъни
преди 8 години
И тоя челяк С-н също не е позволил на долара да шета по руската земя!И още първата петилетка на СССР и. Хитлер излиза на небосклона! Никак случайно!Както сега в Украйна!Големите "играчи" никога не си мърсят директно ръцете!Имат си маши за това!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 8 rate down comment 3
kalendar
преди 8 години
Нали няма нужда да ти превеждам??? Едните са доброволци, другите са военнопленници, дето избора им е бил-концлагер или обратно на фронта.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 7 rate down comment 4
kalendar
преди 8 години
" was a short-lived, Lithuanian, volunteer armed force created and disbanded in 1944 during the German occupation of Lithuania"Обърни внимание на доброволната част. "Latvian Police Battalions were World War II paramilitary units created from Latvian volunteers and conscripts by the Nazi German authorities who had occupied the country in June 1941."Тук четем за същото. Сега да видим как е било при руснаците:"The volunteers were mostly Soviet prisoners of war but also included White Russian
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още