fallback

Бундестагът ще гласува в сряда спасителната програма за Гърция

Програмата не е правдоподобна, средства на данъкоплатците се изливат в бездънна дупка, според Ханс-Вернер Зин

12:28 | 15.08.15 г. 2

Германският парламент ще гласува в сряда (19 август) дали да одобри новата програма за финансова помощ за Гърция. Това съобщи днес говорител на парламента, цитиран от ДПА, предава БТА. 

Късно снощи Еврогрупата даде "зелена светлина" за третата спасителна програма. Финансовите министри на еврозоната приеха договорените на експертно равнище условия за отпускане на кредити на стойност до 86 млрд. евро, включващи икономии и реформи на различни нива. 

При гласуването в Бундестага с интерес ще бъде проследено колко депутати от консервативния блок ще откажат да подкрепят линията на канцлера Ангела Меркел. Очаква се броят им да се увеличи. През юли 60 депутати от ХДС/ХСС гласуваха с "не", когато парламентът решаваше дали да бъдат започнати преговорите с Гърция. 

Новият помощен пакет за Гърция не отговаря на реалността, споразумението между Атина и кредиторите й не е правдоподобно. Това заяви ръководителят на Мюнхенския икономически институт Ifo Ханс-Вернер Зин в интервю за германския в. "Билд".

"Договореностите са сложно за разбиране струпване от многообразни детайли и неясни формулировки", коментира Зин. 

В програмата има малко изисквания към Атина за намаляване на разходите, а вместо тях са включени много очаквания за това, как в бъдеще гръцката държава ще може да си събира данъците, въпреки че не е успявала да го прави предишните години, подчертава той. 

Програмата не е правдоподобна, а новият помощен пакет означава, че още средства на данъкоплатците ще бъдат изливани в бездънна дупка, допълва експертът.

Темата за Гърция може да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:18 | 05.09.22 г.
fallback